Foto: Središte Čakovca do kraja mjeseca dobiva moderniziranu rasvjetu

Utorak, 08.05.2018.
Dynamic Light
Foto galerija
Dynamic Light
U ponedjeljak, 14. svibnja počet će radovi na modernizaciji dijela ravne rasvjete u Čakovcu u sklopu projekta Dynamic Light.
 
Modernizirana će biti rasvjeta u ulicama Vukovarskoj, dijelu Zrinsko-frankopanske, Ulici Tome Masaryka, Ulici Ivana Mažuranića, Ulici Vladimira Nazora te na Trgu Eugena Kvaternika. Putem javnog natječaja za izvođača radova odabrana je tvrtka iz Solina koja će modernizaciju javne rasvjete obaviti po principu „Ključ u ruke“. To podrazumijeva dostavu novih svjetiljaka, demontažu postojećih te montažu i podešavanje novih svjetiljaka na bazi LED tehnologije. Svjetiljke su projektirane na 90 posto nazivne snage te će međusobno kao i s dva senzora za detekciju vremenskih uvjeta, biti povezane wireless tehnologijom. U slučaju pojave magle ili kiše koje će detektirati senzori vremenskih uvjeta, razina osvjetljenja će se promijeniti, a sve s ciljem postizanja optimalne vidljivosti koja će doprinijeti osjećaju sigurnosti vozača, pješaka te ostalih građana. Kružni
 
Stalno osvjetljenje bit će na kružnim tokovima, pješačkim prijelazima i u blizini osnovnih i srednjih škola. Na tim područjima neće se mijenjati razina osvjetljenja, tek će kroz noć, kada je smanjena migracija stanovništva i prometa, svjetiljke raditi u štednom režimu rada, što će doprinijeti smanjenju potrošnje električne energije.
 
Prednost projekta jest što će se jednostavnim nadzorom i kontrolom novih LED svjetiljaka moći voditi evidencija rada svake svjetiljke zasebno te će se moći kvalitetno pratiti i analizirati funkcioniranje cijelog sustava.  Važno je istaknuti da će se osim klasične zamjene dotrajalih svjetiljaka s novima na bazi LED tehnologije, uvesti i jednostavno nadziranje i upravljanje javnom rasvjetom na gradskom području.
 
Kako je rečeno na radnom sastanku između predstavnika Grada Čakovca, MENEA-e i izvođača radova, radovi će trajati dva tjedna.