Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

Vlada proglasila Dan žalosti 2. siječnja

Premijer Andrej Plenković, sjednica Vlade RH 30.12.2020. Foto: screenshot YT

Premijer Andrej Plenković, sjednica Vlade RH 30.12.2020.

Vlada Republike Hrvatske na 33. sjednici koja je počela minutom šutnje za poginule u razornom potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji, donijela je odluku da će 2. siječnja u Hrvatskoj proglasiti Danom žalosti.

– Izražavamo sućut obiteljima poginulih, onima koji su ranjeni. Poginula je djevojčica u Petrinji, petero naših sugrađana u Majskim Poljanama i jedan gospodin u Lekeniku. Ozlijeđeno je 26 osoba. Ruševine se pretražuju, kazao je na početku sjednice premijer Andrej Plenković.

Zahvalio je svima koji pomažu te apelirao na građane da se pridržavaju epidemioloških mjera. 

– Ovo je prigoda da Hrvatska još jednom pokaže svoje veliko srce. To se već osjetilo jučer i prekjučer. Preporučamo da ta pomoć ide organizirano putem Civilne zaštite i Hrvatskog Crvenog križa. Svi ćemo se organizirati da pomoć dođe i do najmanjeg mjesta, poručio je.

Premijer Andrej Plenković, sjednica Vlade RH 30.12.2020. Foto: screenshot YT
Premijer Andrej Plenković, sjednica Vlade RH 30.12.2020.

POVEZANE VIJESTI

Vlada je na sjednici odobrila iz proračunske zalihe 100 milijuna kuna za pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji  te 20 mil. kn za Zagreb, Zagrebačku i Karlovačku županiju. Sredstva će biti raspoređena u koordinaciji s Ministarstvom graditeljstva i financija.

– Ovo je samo prvi korak. Računamo i na sredstva iz EU-a, posebno Fonda solidarnosti. Već jučer su se javile brojne etablirane međunarodne institucije i uz izraze sućuti iskazale spremnost na pomoć, poručio je ministar financija Zdravko Marić.

Vlada je otvorila račun za donacije financijskih sredstava u akciji “Pomoć za obnovu nakon potresa”. Ministar Marić objasnio je da se račun otvara po istom principu kao i za prikupljanje donacija nakon zagrebačkog potresa u ožujku te za borbu protiv covida i da je riječ o računu Državne riznice.

Premijer i ministar građane su pozvali na oprez jer su se, navodno,  pojavili i lažni računi za uplatu pomoći.

Beroš: Evakuirano 335 bolesnika i korisnika ustanova socijalne skrbi

Nakon razornog potresa na području Sisačko-moslavačke županije evakuirano je 335 bolesnika i korisnika ustanova socijalne skrbi uz poštivanje epidemioloških mjera, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš. Teško stradale bolnice u Sisku i Petrinji imaju svu podršku Ministarstva, a gotovo svi hospitalizirani premješteni su u zagrebačke bolnice, naglasio je. Istaknuo je da je u tijeku izrada plana pružanja zdravstvene zaštite stanovnicima s obzirom na stanje u tamošnjim bolnicama.

Dodajmo tome da se premijer nakon sjednice sastao s povjerenikom EK za krizne situacije Janezom Lenarčičem te su posjetili i potresom pogođena područja. Poslijepodne bi trebala biti održana i telefonska sjednica Vlade na kojoj će se donijeti odluka o preraspodjeli sredstava koja se odnose na zdravstvo, jer istječe rok za korištenje oko 600 neiskorištenih milijuna kuna.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.