STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Što je htio poručiti zastupnicima: Donosimo (nepročitani) govor s izvanredne Skupštine

Na održanoj izvanrednoj Skupštini Međimurskog nogometnog saveza na Dnevnom redu pod točkom dva trebala je biti Rasprava o radu predsjednika.

Sada već bivši predsjednik Mato Kljajić zastupnicima je pripremio govor kao osvrt na svoj rad u proteklih 11 godina, koliko je obnašao funkciju čelnog čovjeka Saveza.

>> Drama izvanredne Skupštine: Verifikacija novih članova i Kljajćeva neopoziva ostavka

No, kako sjednica nije išla prema očekivanom redu, o čemu su detaljnije izvijestili u našoj Zoni sporta, sve planirano je izostalo, stoga u nastavku donosimo cijeli govor:

Poštovani Skupštinari, dragi kolege, uvaženi predstavnici medija, stojim pred vama da bismo otvoreno, licem u lice, razgovarali o mojem i našem radu kao što smo to uvijek činili u proteklih 11 godina na svakoj Skupštini otkako sam predsjednik Međimurskog nogometnog saveza. Uvijek mi je bila čast i zadovoljstvo izaći pred sve vas te iznijeti sve ono što smo napravili u određenom periodu, kao i saslušati sve vaše primjedbe i prijedloge. Sada su, međutim, osjećaji u meni pomiješani. S jedne strane, kao sportaš sam beskrajno tužan što su ovog puta sport i nogomet u drugom planu, a s druge strane, kao čovjek sam ponosan što sam u čitavom svom dosadašnjem radu, a posebice posljednjih mjeseci, zadržao čist obraz i ruke, ne podilazeći nikad pojedincima ili pojedinačnim klupskim interesima, nego vodeći isključivo računa o interesu međimurskog nogometa i svih klubova u cjelini.

 Posljednja Skupština – bez primjedbi

Stojeći ovdje, pitam se što je, zapravo, moj krimen? Ja sam onaj isti Mato Kljajić koji surađuje sa svima vama posljednjih 11 godina, onaj isti Mato Kljajić kojeg su gotovo svi klubovi kandidirali za predsjednika na posljednjoj Izbornoj skupštini i tamo me jednoglasno izabrali i, konačno, onaj isti Mato Kljajić koji je stajao pred Vama na redovnoj Skupštini prije samo tri mjeseca kada nikakvih primjedaba nije bilo i kada smo sve odluke također donijeli jednoglasno.

Zato se pitam kada sam to i zašto preko noći postao najveći problem međimurskog nogometa? U čemu sam to tako drastično pogriješio da je bilo potrebno sazvati Izvanrednu izbornu skupštinu, iako su redovni izbori već za godinu dana? Koje su to konkretno malverzacije i kršenja pravilnika i propozicija za što me se proziva bez ijednog dokaza, jer oni koji to čine dobro znaju da ih niti ne može biti.

Znaju, jer su zajedno sa mnom i ostalim kolegama sjedili na sjednicama Izvršnog odbora gdje nijednom riječju nisu iznijeli neku kritiku ili primjedbu kojih su im sada puna usta, niti su osporavali bilo koju od odluka koje smo donijeli. To je bar lako provjeriti jer su sjednice Izvršnog odbora bile transparentne i potpuno javne, uvijek uz prisustvo medija, iako su me gospoda Kos, Ganzer i Košir često znali pitati zašto nam trebaju novinari.

Zato što nemamo što skrivati i jer nismo nikakva tajna organizacija. Dokle god sam ovdje zalagat ću se isključivo za takav način rada i zato su optužbe na moj račun o nekakvoj samovolji više nego smiješne. Uostalom, ovdje sam, čvrsto stojim pred vama i možete mi reći u lice sve što ne valja.

Ili se ipak radi o tome da je pravi razlog što sam smetao nečijim ambicijama za ulazak u Izvršni odbor HNS-a. Tamo sam izabran jednoglasno, od strane vodećih ljudi hrvatskog nogometa, tamo su me ljudi, moje sportske kolege prepoznali kao istinskog sportskog djelatnika koji živi i voli nogomet bez ikakvih drugih interesa, dok me se ovdje istovremeno pokušava prikazati kao glavnu smetnju razvoju međimurskog nogometa i samo ću napomenuti da takav proces osuđuje cijela nogometna Hrvatska. Naravno, tu je i pitanje svih pitanja, a to je Četvrta liga i interes pojedinih klubova da se ona silom ukine.

Nije Mato Kljajić sam odlučio o tome kako će se ta liga igrati, ugovor je potpisan prije nekoliko godina s čvrsto definiranim rokom trajanja i svaka druga odluka osim igranja te lige bila bi kršenje propozicija, a može biti da je cilj upravo i bio da se donese odluka suprotna potpisanom ugovoru i postojećim propozicijama, pa da se predsjednika optuži da je radio na svoju ruku. Uostalom, resorno ministarstvo i Hrvatski nogometni savez potvrdili su legalnost naših postupaka i u čemu je onda problem? Ili su nekome i odluke tih tijela sporne?

281 tisuća kuna na računu MNS-a

Svi vi ovdje dobro znate što sam i kako radio. Godinama na to nije bilo ni riječi zamjerke, a sada odjednom ništa ne valja. Pa objasnite mi kako to? Neću ići u daleku prošlost, ali znate da smo proljetos osigurali 172 tisuće kuna za troškove sudaca i kotizacije te smo odobrili još 86 tisuća kuna za kotizacije za jesenski dio prvenstva što je ukupna pomoć klubovima u iznosu od cca. 260.000 kn. Savez je s relativno malim proračunom od oko pola milijuna kuna uvijek poslovao racionalno i štedljivo, pa danas na računu imamo 281.000,00 kuna, uz još 80.000,00 kuna potraživanja, što je ukupno cca.360.000,00.

Pazimo na svaku kunu, zato i imamo takvo financijsko stanje, tako da aktualnim i već najavljenim kandidatima za predsjednika Antoloviću i Ganzeru, ja vjerujem da će to biti sasvim netko treći, no bez koji  bude izabran na predstojećim izborima čekat će ga solidno financijsko stanje u Savezu. Znate da smo učinili ogromne pomake u razvoju škola nogometa, pa smo se i nedavno maksimalno angažirali oko toga da mlađe dobne kategorije ne snose posljedice odluka seniorskih momčadi koje su odlučile ne nastupati u Četvrtoj ligi.

HNS-ovih 4,5 milijuna kuna međimurskom nogometu

Ponosni smo na sve naše dečke koji igraju u poznatim klubovima jer su upravo prve nogometne korake napravili u našim nogometnim školama. U tri i pol godine mog mandata u Izvršnom odboru HNS-a uspio sam izboriti da se u međimurski nogomet uloži oko 4,5 milijuna kuna, a budite bez brige da ću se i u predstojećem mandatu zalagati da se za potrebe naših klubova izdvoji još i više.

Jedino što nisam radio čitavo to vrijeme, nisam davao lažna obećanja. Proteklih tjedana klubovima se šakom i kapom obećavalo sve i svašta, posebno su se tu isticali stranačka gospoda Antolović, Kos, Cerovec, Bakač i ostali uvijek se služeći imenom ministra koji sigurno niti ne zna što su sve ovi obećali, stoga  će biti zanimljivo vidjeti za godinu dana koliko će se toga i obistiniti.

Bilo bi dobro zbog javnosti i transparentnosti da predstavnici klubova kažu tko ih je sve zvao i što im je obećao, tako da možemo vidjeti hoće li to i učiniti. Bilo je, nažalost, i raznih pritisaka, što najoštrije osuđujem, a psihoza koja je stvorena potvrđuje se i u tome da su posljednjih dana naglo promijenjeni predstavnici pojedinih klubova u Skupštini koji su u vlastitim sredinama postali sumnjivi i nepodobni jer bi mogli podržati predsjednika.

U dijelu tih aktivnosti su, nažalost, sudjelovali i članovi aktualnog Izvršnog odbora i to je moj najveći osobni poraz, jer sam očekivao da će gospoda Bakač, Cerovec, Kos, Košir i Ganzer probleme za koje smatraju da postoje rješavati zajedno sa svima nama na sastancima Izvršnog odbora, poštujući večinu, a ne dok njihovi prijedlozi ne prolaze idemo rušiti Saveza.

Moram reći da osobno poštujem sve legalno izabrane političke strukture, ali isto tako želim odlučno poručiti da politici nema mjesta u sportu i nogometu. Kao što sam uvodno rekao, kao sportaš beskrajno sam tužan što je u ovom procesu politika i stranačka mašinerija preuzela odlučujuću ulogu. Ja sam svoj, ne možeš me niti ucijeniti, a niti kupiti i na to sam posebno ponosan.

‘I dalje ću raditi u interesu međimurskog nogometa’

Na kraju, nogomet je moja strast i čitav život živim nogomet, a ne od njega. Sve dužnosti u sportu i nogometu na području Međimurske županije obnašao sam i obnašam volonterski.

Nisam savršen, nisam nepogrešiv, ali nisam diktator ni muljator kako me pojedinci pokušavaju prikazati. Ponosim se svime što sam učinio za međimurski nogomet kojem sam uvijek samo davao, a to ću činiti i dalje bez obzira hoću li imati neku dužnost ili ne i zato ne dozvoljavam da me se blati i proziva bez razloga i argumenata.

Ukoliko većina vas skupštinara smatra da ja nisam taj koji dobro vodi Savez, te da netko to može bolje i uspješnije, to za mene neće biti tragedija jer znam da sam svoj posao obavljao časno i pošteno.

Na kraju hvala Vam svima na dosadašnjoj suradnji i podršci i vidimo se na skorašnjoj izvanrednoj izbornoj skupštini bez obzira kakav će biti današnji ishod glasovanja.“

U potpisu, predsjednik Mato Kljajić

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More