STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Drama izvanredne Skupštine: Verifikacija novih zastupnika i neopoziva ostavka Mate Kljajića

Dugogodišnji predsjednik Međimurskog nogometnog saveza Mato Kljajić podnio je neopozivu ostavku na mjesto predsjednika i predsjednika Izvršnog odbora na danas održanoj izvanrednoj sjednici Skupštine MNS-a.

>> Skupštinari pred izglasavanjem povjerenja predsjedniku i članovima IO MNS-a

Sukus cijele drame koja se odvijala i završila neočekivano, može se svesti na neslaganje po pitanju Dnevnog reda te, čini se, dobro pripremljene smjene dosadašnjeg čelnika Saveza.

Naime, Dnevni red koji nije izglasan imao je 4 točke među kojima ona najvažnija koju je tražila većina klubova potpisavši zahtjev za izglasavanjem povjerenja predsjedniku i članovima IO.

  1. Usvajanje zapisnika sa Skupštine MNS-a od 8.6.2021.
  2. Rasprava o radu predsjednika
  3. Izglasavanje nepovjerenja predsjedniku i članovima Izvršnog odbora MNS
  4. Donošenje odluke o datumu održavanja izvanredne Izborne Skupštine MNS-a

Prijedlog za promjenu Dnevnog reda bio je niže navedenih šest točaka, od čega je 5. izazvala prijepore.

  1. Usvajanje zapisnika s prethodne sjednice Skupštine održane 8.6
  2. Prijedlog izmjene pravilnika o radu Skupštine MNS
  3. Donošenje odluke o razrješenje predsjednika I člana IO MNS-a
  4. Imenovanje v.d. predsjednika MNS-a
  5. Prijedlog i usvajanje Izmjena i dopuna Statuta Međimurskog nogometnog saveza
  6. Utvrđivanje datuma izvanredne izborne Skupštine MNS-a

U radno predsjedništvo izabrani su Saša Grkavac i Drago Katalenić.

Komisija za verifikaciju: Krešimir Glavina (predsjednik), Nikola Radmanić i Ante Žvorc (članovi).

Glavina je ispred Komisije predložio da se kao novi zastupnici Skupštine verificiraju sljedeći zastupnici: Mario Gašparić, Dragutin Katalenić, Goran Hižman, Nikola Kolarić, Dejan Dovečer, Stanko Štefok, Dejan Naranđa, Nikola Antolović, Mladen Jarni, Ninoslav Bistrović, Božidar Mesarić, Matija Oletić, Danijel Štefulj i Radivoj Žižek.

Komisija je utvrdila da je od 74 zastupnika s 247 glasova, prisutan 71 član s pravom 242 glasa.

Nakon što je utvrđen kvorum, glasalo se o novim zastupnicima – što je prihvaćeno većinom glasova. Prema riječima Kljajića ‘preko noći’ zamijenjeni su zastupnici koji su ga podržavali.

Potom su krenule rasprave o Dnevnom redu koje su kulminirale ostavkom.

Kljajić na se nije složio s predloženom promjenom Dnevnog red jer, kao je naveo, promjena Statuta i Propozicija u domeni su Izvršnog odbora MNS-a koji istu predlaže Skupštini, a tak tada ga ona izglasava. Potvrdio je to tajnik MNS-a Darko Jambrović kazavši da se radi o članku 39.

– Sve suprotno bilo bi kršenje Statuta i Poslovnika. – rekao je Kljajić te predložio da se nastavi prema prvotno predloženom Dnevnom redu, no zastupnici ga nisu prihvatili.

Ne vidim nikakav problem u razrješenju vodstva Saveza, predložen je Dnevni red, onakav kakav ste vi tražili i to nije dovoljno već tražite i varijantu koja nije u domeni Skupštine čime kršimo Statut i Poslovnik stoga podnosim neopozivu ostavku kao predsjednik Saveza i kao predsjednik Izvršnog odbora. – zaključio je Kljajić te napustio sjednicu.

U svepćoj negativnosti valja spomenuti gestu Stjepana Križarića koji je koji je Kljajiću zahvalio na svemu što je napravio za međimurski nogomet. Pozvao ga da je i da dalje bude podrška i čvrsta poveznica s Hrvatskim nogometnim savezom.

Nakon njegove ostavke, Skupštinu je vodio Drago Katalenić.

Dao je na glasanje i neopozivu ostavku, kao i razrješenje tri dopredsjednika Saveza te članova IO. Prihvaćen je Dnevni red s izmjenom ‘Inicijativa za prijedlog izmjene pravilnika o radu Skupštine MNS-a’ i ‘Inicijativa prijedloga usvajanja izmjene i dopune Statuta MNS-a‘.

Predložio je da se imenuje v.d. predsjednika čiji zadatak će biti priprema sljedeće Skupštine. Jedini prijedlog bio je Mišel Ganzer, što je prihvaćeno.

Katalenić je zatim pročitao Inicijativu prema kojoj se traži izmjene Statuta prema principu glasovanja jedan klub, jedan glas.

S obzirom na to da je dio članova napustio Skupštinu ponovno su se brojali glasovi pa je utvrđeno da su odluke donesene sa 183 glasa.

Dogovoreno je da će uz Ganzera izbornu sjednicu Skupštine pripremati: Drago Katalenić, Saša Grkavac, Ivan Kos, Denis Magdić i Miroslav Novinščak uz pomoć kancelarije MNS-a Darka Jambrovića i Igora Križarića.

Najavljeno je da se izborna Skupština očekuje kroz oko 45 dana.

No, i sljedeća Skupština glasat će se po starom modelu jer je IO smijenjen i ne može se sastati kako bi Skupštini predložio izmjene tako da novi izbori budu na principu jedan član/jedan glas.

Ono što ostaje u zraku je i pitanje regularnosti Skupštine nakon Kljajićeve ostavke. Kako doznajemo iz kancelarije ni Statut MNS-a ni Poslovnik o radu Skupštine MNS-a ne propisuju što i kako dalje kada se dogodi slučaj kao što je bio večeras …

Detalje o svemu donosimo u Zoni sporta.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More