Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

Isplaćeno 93 milijuna kuna potresom pogođenim područjima

Petrinja nakon potresa, siječanj 2021. / Foto: Studio M

Foto: Studio M

U prvim tjednima 2021. godine, uz najavljenih 35 milijuna kuna izravnih plaćanja, isplaćena su i dodatna sredstva za područja s prirodnim ograničenjima i na mjere koje obuhvaćaju plaćanja za tradicijske i izvorne pasmine.

Time je ukupno isplaćeno 93 milijuna kuna poljoprivrednicima na potresom pogođenim područjima i gradu Vrgorcu, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Ustupljen je kontakt s 2900 poljoprivrednih gospodarstava u Sisačko-moslavačkoj županiji. Na terenu ih je obiđeno 1350, a utvrđena su oštećenja na gospodarskim objektima kod 1208 PG-ova, mehanizacije i strojeva kod 172 PG-ova, na proizvodnim površinama kod 45 PG-ova, kao i problemi sa smještajem stoke. Takon je osigurano premještanje 271 grla stoke s 41 PG-a.

Ukupno je posredovano u prodaji 114 grla svih vrsta i kategorija stoke.

Kroz sustav prikupljanja donirane hrane za životinje u skladištima u Glini i Petrinji do sada je zaprimljeno 270 tona hrane (koncentrirane hrane, sjenaže i sijena), od čega je poljoprivrednicima u potrebi razdijeljeno 155 tona.

Ministrica Marija Vučković poručila je poljoprivrednicima pogođenih područja da ne odustaju. Obećala je da će im biti pružena sva potrebna pomoć za opstanak i nastavak proizvodnje. Pozivala je poljoprivrednike da ne prodaju stoku jer će im biti osigurana hrana ili premještaj stoke ako bude potrebno, navode iz ministarstva.

Mnoge tvrtke iz poljoprivredno-prehrambene industrije donirale su svoje proizvode. Najviše stočnu hranu, mlijeko i svježu ribu. Poduzetnici iz drvnog sektora donirat će svoje proizvode za sanaciju, obnove i opremanje oštećenih objekata. 

POVEZANE VIJESTI

Gospodarstva će se obnavljati uz mjere Programa ruralnog razvoja koje su namijenjene upravo saniranju posljedica elementarnih nepogoda i ovakvih prirodnih katastrofalnih događaja. U žurnoj je izradi novi natječaj koji će biti objavljen u veljači.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.