STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, Foto: MORH / T. Brandt

Hrvatska slavi Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja sjećajući se 5. kolovoza 1995. kada je u VRO Oluja oslobođen grad Knin, središte srpske pobune.

U operaciji Oluja oslobođeno je oko 11 tisuća četvornih kilometara okupiranog područja. Oslobađanje Knina bila je kruna akcije koja je počela dan ranije, u 5 sati. Građanima srpske nacionalnosti s okupiranih područja Knina, Gračaca, Lapca, Korenice, Slunja, Gline, Dvora i Petrinje porukom se obratio tadašnji predsjednik dr. Franjo Tuđman, pozvavši ih da ostanu u svojim kućama.

U večernjim satima Hrvatska vojska i policija oslobodile su Sveti Rok, svega su nekoliko kilometara od Knina, kao i više gradova na okupiranim područjima.

U subotu, 5. kolovoza točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila 20-metarska hrvatska zastava. Hrvatska vojska i policija oslobodile su i Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Primišlje kraj Slunja te više prometnica. Oslobođena je i Dubica te su hrvatske snage došle na međunarodno priznatu granicu s BiH.

U nedjelju stigle su vijesti o oslobađanju Plaškog, Ličkog Osika i Vrhovina, Obrovca, Korenice, Slunja, Plitvica… 7. kolovoza tadašnji ministar obrane Gojko Šušak objavio je da je, nakon 84 sata, akcija Oluja završena.

Poginula su 174 branitelja, a ranjeno je 1430 pripadnika hrvatskih snaga.

Obilježavanje u Kninu

Središnja svečanost obilježavanja danas će biti održana na nogometnom stadionu u Kninu. Hrvatsku zastavu na kninsku tvrđavu podignut će taekwondašica Matea Jelić, mlada Kninjanka, kći hrvatskog branitelja Mate Jelića, koja je prije nekoliko dana na OI u Tokiju osvojila zlatnu medalju.

Nakon podizanja zastave, bit će pročitana imena 241 poginulog i dvojice nestalih hrvatskih branitelja tijekom Oluje. Ona su utisnuta na jučer otkrivenom spomeniku na središnjem kninskom trgu.

Obilježavanje diljem Međimurja

Međimurske županije i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Međimurske županije 26. obljetnicu Oluje obilježili su polaganjem vijenca, paljenjem svijeća i molitvom kod spomen obilježja poginulim i nestalim braniteljima u Domovinskom ratu.

Grad Prelog počast je odao polaganjem vijenaca podno spomeobilježja poginulim braniteljima Krešimiru Madiću u Čukovcu i Ivanu Sokač u Oporovcu te podno spomenika Domovinskom ratu u Prelogu.

Općina Donji Kraljevec položila je vijenac i upalila svijeće kod spomen obilježja poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata u Hodošanu.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More