STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

FOTO | Međimurje obilježilo 26. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja

Obilježavanje 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja u Čakovcu

5. kolovoza Hrvatska će obilježiti Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u povodu 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.

Tog je dana prije 26 godina u Oluji oslobođen grad Knin, a s tvrđave je zavijorila hrvatska trobojnica.

VRO Oluja počela je 4. kolovoza u ranim jutarnjim satima. U samo četiri dana Hrvatska vojska oslobodila je okupirana područja pod nadzorom pobunjenih Srba na kojima je bila uspostavljena paradržava Republika Srpska Krajina. Oslobođen je najveći dio okupiranog teritorija Hrvatske, osim istočne Slavonije. No, bio je to početak stvaranja uvjeta u kojima je pola godine kasnije počeo proces mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja.

Sjećanja je na obilježavanju u Čakovcu evocirao brigadir Dragutin Remenar, sudionik VRO Oluja i predsjednik Udruge veterana 34. inženjerijske bojne.

U borbi za samostalnost veliki su doprinos dali mnogi branitelji i dragovoljci iz Međimurja. Dvojica su bila i među prvima koji su se 5. kolovoza popeli na kinsku tvrđavu i podignuli hrvatsku zastavu. Oni su Edvard Baltić i Florijan Novak.

Kod spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata položen je vijenac i svijeće su upalila izaslanstva Međimurske županije, UDVDR, Policijske uprave međimurske, Hrvatske vojske. Važnost obilježavanja istaknuo je župan Matija Posavec. Podsjetio je da će u rujnu biti navršeno 30 godina od kada je oslobođena vojarna u Čakovcu.

Molitvu je predvodio fra Ivan Crnković. Sveta misa bit će služena na Dan pobjede s početkom u 9 sati u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa u Čakovcu.

Obilježavanje u Prelogu i Donjem Kraljevcu

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja danas će obilježiti Grad Prelog. U 17.30 sati bit će služena sveta misa za Domovinu u župnoj crkvi sv. Jakoba. U 18:30 bit će položen vijenac na spomenik Krešimiru Madiću u Čukovcu, s u 19 sati Ivanu Sokač u Oporovcu. U 19:15 sati i kod spomenika Domovinskom ratu u Prelogu.

Općina Donji Kraljevec Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja obilježit će u četvrtak, 5. kolovoza. Odat će počast počast poginulim i nestalim braniteljima polaganjem vijenca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja u Hodošanu u 9 sati.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.