Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Dan civilne zaštite u Međimurskoj županiji obilježen svečanom sjednicom

Dan civilne zaštite, svečana sjednica Stožer civilne zaštite Međimurske županije, 28.2.2023.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije održao je svečanu sjednicu uoči Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske koji se obilježava 1. ožujka.

Svečanosti su uz članove Stožera i ostale dionike u sustavu civilne zaštite nazočili predstavnici Županije, međimurski gradonačelnici i načelnici, Uprave za upravljanje katastrofama Županije Zala te Uprave za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije.

Zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec istaknuo je da srce našega Stožera čine predani ljudi koji su spremni staviti interese drugih ispred vlastitih „Ovaj dan obilježavamo da bismo iskreno zahvalili svim dionicima civilne zaštite na svim razinama jer, osim znanja i stručnosti, oni u svoj posao ugrađuju i ljubav. Javnosti, našim Međimurkama i Međimurcima, šaljemo poruku da mogu biti sigurni jer sustav radi i čine ga dobro obučeni ljudi“, poručio je.

DSC3439 Dan civilne zastite MZ studiom.hr

Ladislav Söke, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Čakovec, na svečanoj sjednici rekao je kako suradnja svih sudionika sustava civilne zaštite iznimno dobra, ali je potrebno i dalje održavati unaprjeđivati međusobnim razmjenom iskustava, znanja i vještina.

„Operativne snage vatrogastva, HGSS-a i Hrvatskog crvenog križa temeljne su operativne snage u sustavu civilne zaštite, oni posjeduju spremnost za žurno i kvalitetno operativno djelovanje u provođenju mjera i aktivnosti,“ rekao je Söke te naglasio kako sustav civilne zaštite šira javnost percipira kroz djelovanje operativnih snaga sustava u velikim nesrećama i katastrofama, zbog  njihove prepoznatljivosti na terenu.

DSC3434 Dan civilne zastite MZ studiom.hr

Nakon što su svi gradovi i općine donijeli procjene rizika od velikih nesreća za svoje područje, Međimurska županija izradila je cjelokupnu procjenu rizika za područje županije na temelju kojem su izrađeni daljnji planovi djelovanja civilne zaštite.

Međunarodni i nacionalni dan civilne zaštite svim aktivnim sudionicima tog sustava, kao i građanima, čestitao je župan Matija Posaveckoji je istaknuo zrelost i organiziranost našeg Stožera civilne zaštite koji čine iskusni ljudi osnaženi iskustvom.

Danas smo okupljeni povodom 1. ožujka – Međunarodnog dana civilne zaštite što je prigoda da se podsjetimo na jedan globalno, nacionalno i regionalno važan sustav koji nas okuplja u ideji zajedništva i u ideji brzog i učinkovitog rješavanja svih izazova i problema koji nam se događaju, a na čije pojavljivanje ne možemo utjecati,“ kazao je.

DSC3441 Dan civilne zastite MZ studiom.hr

Dodao je da je sustav civilne zaštite u Međimurskoj županiji iznimno dobro organiziran i bilježi odlične rezultate, profesionalci i volonteri iz sustava civilne zaštitite Međimurja uključili su se u brigu o raseljenim osobama iz Ukrajine, gasili požare u Dalmaciji, sudjelovali u saniranju posljedica potresa na Banovini te nedavno dali svoj doprinos nakon katastrofalnog potresa u Turskoj.

U ime Međimurske županije mogu reći da sam ponosan na ljude iz ovog sustava. Ne znamo što nas očekuje, ali spremni smo i ujedinjeni u namjeri da spremno odgovorimo na svaki sigurnosni izazov. Ovo je prigoda da zahvalimo i članici našega HGSS-a Zvjezdani Kušter na hrabrosti, požrtvovnosti i spremnosti da bez obzira na udaljenost, posljedice i opasnosti pođe s hrvatskim timom pomoći turskom narodu nakon tragedije koja ga je zadesila“, rekao je župan Posavec.

Kako su u djelovanje u velikim nesrećama i katastrofama operativno važni kapaciteti javnog zdravstva, Međimurska županija ulaže značajna sredstva u njihovu obnovu i rekonstrukciju.

Tako su u završnoj fazi radovi na adaptaciji Zavoda za hitnu medicinu i dogradnji zgrade Zavoda za javno zdravstvo. Na području vojarne gradi se centar za obuku timova u kojem će HGSS-ovi timovi iz Hrvatske, ali i okolnih država prolaziti programe i edukacije poput potraga u ruševinama, vođenje akcije spašavanja te vještina snalaženja na divljim vodama.

Svečanoj sjednici prethodila su dva prijema.

Župan Matija Posavec primio je delegaciju HGSS Stanice Čakovec među kojima su bili Zvjezdana Kušter i pas Tesla koji su bio dio hrvatskog tima za spašavanje nakon razornih potresa u Turskoj.  Prijemu su nazočili pročelnik čakovečkog HGSS-a Neven Putar i dopročelnik Miodrag Novosel.

Načelnik Stožera Josip Grivec se sastao s delegacijama Uprave za upravljanje katastrofama Županije Zala u Mađarskoj te Uprave za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.