Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

828 novih slučajeva, 15 osoba preminulo, u bolnicama 864 zaraženih koronavirusom

COVID-19

Foto: ilustracija / Pixabay

U Hrvatskoj je proteklog dana zabilježeno 828 novih slučajeva zaraze virusom COVID-19, preminulo je 15 osoba, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Aktivno je 10919 slučajeva.

U bolnicama su ukupno 864 osobe, među kojima je na respiratoru 65 pacijenata. U protekla 24 sata testirane su 3973 osobe, do sada ukupno 449.541 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno je 37208 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 452 preminule, a 25837 osoba se oporavilo, od toga 1038 u protekla 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 26.730 osoba.

koronavirus.hr (26.10.2020. u 10h)
koronavirus.hr (26.10.2020. u 10h)

Od utroka na snagu stupaju nove, stožer epidemiološke mjere u borbi protiv koronavirusa, a trajat će 14 dana.

Među njima su stroge mjere fizičkog distanciranja koje nalažu izbjegavanje bliskog osobnog kontakta u razmaku od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru i 1,5 metar u otvorenom prostoru. Zabranjena su sva okupljanja s više od 50 osoba, na svadbama može biti prisutno najviše 30 ljudi, kao i na posljednjim ispraćajima. Na privatnim svečanostima može biti najviše 15 osoba. Javna događanja i svečanosti mogu trajati najduže do 22 sata, a svadbe najdulje do ponoći. Za sva javna okupljanja i svečanosti s više od 30 osoba organizatori su dužni prijaviti nadležnom stožeru civilne zaštite. Na svim javnim događanjima i svečanostima s više od 15 sudionika, organizatori moraju voditi pisanu evidenciju i čuvati ju najmanje 14 dana.

Zabranjuje se prodaja alkoholnih pića od 00:00 sati do 6:00 sati.

Sportska natjecanja održavaju se samo bez gledatelja.

Zaštitne maske su obavezne na otvorenom kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metar. Obavezno je korištenje zaštitnih maski prilikom ulaska i boravka na grobljima.

Protuepidemijske mjere ne odnose se na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, kino projekcije, vjerske obrede i izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

Dane su i preporuke poslodavcima koji su obavezni zabraniti dolazak na radno mjesto radnicima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu i smetnje s dišnim organima, posebno suhi kašalj i kratki dah.

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije proteklog dana 13 je novih slučajeva zaraze, a testirano je 229 osoba. Hospitalizirane su još dvije osobe pa su u Županijskoj bolnici Čakovec sada ukupno 32, od kojih je jedna još uvijek na respiratoru. Objavljeni su i novi podaci o broju aktivnih slučajeva prema mjestu prebivališta.

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

U Varaždinskoj županiji evidentirano je 29 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kako danas i sutra objavljuju rezultate testiranja briseva uzetih u subotu i nedjelju koji ne obuhvaćaju COVID ambulantu pad broja zaraženih je očekivan, navode u priopćenju Županijskog stožera civilne zaštite.

Oporavile su se 32 osobe pa je trenutno 548 aktivno oboljelih. Hospitalizirane su još 4 osobe. U varaždinskoj bolnici na liječenju sada je 46 pacijenata s težom kliničkom slikom, od kojih 44 na kisiku, a dvoje na respiratoru.

Nova postupanja bila su u dvije osnovne, dvije srednje škole i dva dječja vrtića, a jedna srednja škola kompletno prelazi na online nastavu.

U samoizolaciji su igrači triju nogometnih klubova i jednog rukometnog kluba.  Ukupno je u samoizolaciji  1.626 osoba.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.