Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Županijski Zavod za javno zdravstvo pokreće Školu nepušenja, prijave u tijeku

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Škola nepušenja - predstavljanje, Čakovec , 21.2.2023.

Pravo vrijeme za dobre odluke parola je pod kojim je predstavljena Škola nepušenja Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i održan okrugli stol, a u sklopu Tjedna psihologije i Hrvatskog dana bez nikotinskog dima koji se obilježava 22. veljače.

Nakon godina preventivnih aktivnosti, ovime se daje podrška građanima koji žele koji iza sebe žele ostaviti ovu lošu naviku koja je jedan od vodećih čimbenika rizika za brojne bolesti i stanja, ali ne i neizbježna, rekla je na predstavljanju voditeljica djelatnosti za mentalno zdravlje Dijana Uvodić Đurić.

IMG E9320 ZZJZMZ Skola nepusenja studiom.hr

Okosnica rada bit će grupna podrška koja se pokazala kao ključnom u ustrajanju da se ostane pri zdravim navikama, objasnila je klinička psihologinja Berta Bacinger Klobučarić.

Istraživanja pokazuju da godišnje umire preko 7 milijuna ljudi umire i čak milijun onih koji su pasivni pušači. Hrvatska ima visoki udio pušača, preko 38 posto u dobi od 15 do 64 godine. Početak je u adolescentnoj dobi, no bolesti koje su povezane s pušenjem primjećuju se tek godinama kasnije. Posljedice nisu vezane samo uz cigarete, već i mnoge proizvode koji su danas dostupni na tržištu. Iako se o njihovim posljedicama još raspravlja, činjenica je da ne mogu imati dobar učinak na mladu osobu, rekla je dr. Uvodić Đurić.

Zato je Škola nepušenja namijenjena za sve, bez obzira na godine, a poziv se posebno odnosi na roditelje i odrasle koji su uzor djeci i mladima. Najvažniji je onaj korak kada se čovjek sam odluči da želi prestati pušiti. U Zavodu se nadaju da će škola na kraju polučiti pozitivne rezultate kao što su i preventivne aktivnosti koje se već godinama provode, rekla je ravnateljica Marina Payerl-Pal.

Prva grupa koju će činiti 12 prijavljenih planirana je za kraj ožujka, a održavat će se u prostorijama Zavoda u poslijepodnevnim satima. U prvom tjednu bit će održano pet susreta, a prema interesu grupe slijedit će tjedni susreti.

Prijave i informacije mogu se dobiti pozivom na brojeve 099 494 5710 ili 098 242 877 ili e-mail: prevencija.ovisnosti@zzjz-ck.hr.

 

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.