STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Županijski GSV nazadovoljan: Zaključci sa sjednica se ne poštuju i ne implementiraju u rad

Hrvatski sabor na sjednici održanoj 12. listopada 2007. godine donio je Odluku  o obilježavanju 21. siječnja Danom socijalnog partnerstva.

Institucionalni model suradnje Vlade, poslodavaca i sindikata u Republici Hrvatskoj uspostavljen je 21. siječnja 1994. godine  stupanjem na snagu Osnovnog teksta Sporazuma o  osnivanju, nadležnosti i djelovanju Gospodarsko-socijalnog vijeća te se taj dan smatra začetkom  tripartitnog socijalnog dijaloga.

Unatoč različitosti mišljenja, svaki se problem mora riješiti dijalogom. Upravo su tolerancija i uvažavanje svih aktera temelji socijalnog partnerstva.

Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji djeluje od 2002. godine. Na redovitim sjednicama raspravljala se o svim socijalnim i ekonomskim problemima, nastoje promovirati  konsenzus, tolerancija i povjerenje te razvoj socijalnog dijaloga.

U priopćenju povodom Dana socijalnog partnerstva navode nezadovoljstvo jer se zaključci sa Sjednica Gospodarskog socijalnog vijeća Međimurske županije, koji su doneseni konsenzusom svih socijalnih partnera, kako navode, ne poštuju i ne implementiraju u rad mjerodavnih državnih, ali i lokalnih institucija. Navode da će se i dalje zalagati da Gospodarsko-socijalno vijeće ne bude samo savjetodavno tijelo, već da njegove odluke imaju i obvezujući karakter prema nadležnim institucijama ili pojedincima.

U 2020. godini koju je obilježila pandemija COVID-19, GSV je poslalo poruku svim mjerodavnim institucijama, općinama i gradovima, sindikalnim središnjicama i medijima da se mora učiniti sve kako bi se pomoglo gospodarstvenicima, zaposlenicima i građanima, da se zaštiti socijalni i zdravstveni sustav te da se očuvaju radna mjesta, dodaju.

Ističu da je dobar rad županijskog GSV-a prepoznat i na nacionalnom nivou stoga se nadaju da će suradnja biti bolja i konkretnija jer su radom dokazali da ih treba uvažavati. Sva tri socijalna partnera nastojat će i dalje pridonositi cjelokupnom razvoju Međimurske županije, zaključuju.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.