STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

“Žrtva svih stradalih Međimuraca naš je prilog antifašizmu s ciljem očuvanja demokracije i mira”

Na spomen-groblju u Svetom Juraju u Trnju polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te odavanjem počasti poginulim i nestalim pripadnicima antifašističkog pokreta obilježen je Dan antifašističke borbe.

Počast su, između ostalih, odala izaslanstva Međimurske županije, Općine Donji Kraljevec te Udruge antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije i Društvo Josip Broz Tito.

22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovica pored Siska osnovan je Prvi sisački partizanski obred. Bila je to prva antifašistička postrojba u ovom dijelu Europe s kojom je počeo otpor nacifašističkoj okupaciji. Ratne godine i teška stradavanja u kojima je poginuo veliki broj Međimuraca, evocirao je član Udruge antifašista Vladimir Kalšan. “Žrtva svih stradalih Međimuraca naš je prilog antifašizmu, kao svjetskom demokratskom pokretu, s ciljem očuvanja demokracije i mira” – rekao je te istaknuo da se povijest treba pamtiti i da iz nje moramo učiti.

Na temeljima antifašističkog pokreta nastala je slobodna Hrvatska. No, 81 godinu kasnije čini se da nas povijest još mnogo čemu trebala učiti, rekao je načelnik Miljenko Horvat.

U postrojbama narodnooslobodilačke vojske sudjelovalo je 2 376 hrabrih boraca iz Međimurja, stoga je naša dužnost odati im zahvalnost i njegovati uspomenu na njihovu žrtvu, ali i žrtvu svih hrvatskih branitelja, poručio je u svom govoru župan Matija Posavec.

Dan antifašističke borbe obilježen je diljem Međimurja.

Pogledajte fotogaleriju obilježavanja u Svetom Juraju u Trnju:
Možda Vas i to zanima

Comments are closed.