STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

U godinu i pol dana odvajanje otpada povećano za deset posto

Odvajanje otpada povećano za oko 10 posto

Odvajanje otpada u našem kraju, u samo godinu i pol dana, povećano je za oko deset posto.

U veljači završava projekt ‘Ne dvoji nego smeće odvoji’. Proveli su ga GPK Pre-kom, Grad Prelog i 12 jedinica lokalne samouprave. Obuhvatio je više od 40 tisuća stanovnika s krajnjim ciljem smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagališta.

Odvajanje otpada je povećano za oko 10 posto, a rezultati su predstavljeni na završnoj konferenciji. Projekt je vrijedan milijun i 187 tisuća kuna, a 85 posto sufinanciran je bespovratnim europskim sredstvima.

Bila je to prilika i da se osvrne na odluku Ustavnog suda kojom je prošlog tjedna van snage stavljena Uredba koja nam je trebala donijeti povećanje cijene odvoza otpada.

 – Nadamo se da će Ministarstvo napokon saslušati jedinice lokalne samouprave, komunalna poduzeća i korisnike, kazao je Radiković.

Najveća vidljivost važnosti ovog projekta očituje se i u preliminarnim rezultatima za 2019. godinu. Prema evidenciji odvajanja otpada prema HAOP-u ostvarena je prosječna stopa odvojenog sakupljanja i obrade otpada od 62,55%. Najbolje rezultate ostvario je Prelog 71,27 posto, a slijede Belica i Goričan.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.