Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

Višemilijunska prijevara na račun socijalnih usluga kroz europski fond

ilustracija_novac / Foto: Studio M

Foto: Studio M

Varaždinska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv čak 11 osumnjičenih zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad osobama za koje se sumnja da su kao zaposlene i odgovorne osobe jednog Centra za rehabilitaciju iz Varaždina počinili kaznena djela subvencijske prijevare i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno, kako su od listopada 2013. do kolovoza 2016. godine, žene starosti 55, 44 i 40  godina kao ravnateljice te ustanove u Varaždinu provodile jedan projekt Europskog socijalnog programa kroz socijalne mobilne timove, prema socijalno potrebnim korisnicimaZa pružanje socijalnih usluga osigurana su novčana sredstva iz Europskog socijalnog fonda od oko 563.000 eura.

Kao odgovorne osobe, svjesne da članovi mobilnih timova u dogovoru s njima nisu izvršili projektima predviđeni broj posjeta krajnjim korisnicima, neistinito su ih prikazali izvršenima u potrebnom broju.

Po nalogu ravnateljica, zaposlenice starosti 35, 45, 40, 34, 36, 42, 32 i 49 godina su kao ovlaštene osobe za provođenje projekata krivotvorile isprave, odnosno lažno su prikazivale kako je više usluga odrađene od stvarno izvršenih posjeta.

Također su jednoj državnoj instituciji kao posredničkom tijelu podnijele zahtjeve za isplatu osiguranih novčanih sredstava, priloživši im potpisne liste s neistinito iskazanim podacima o broju posjeta korisnicima. Na temelju tih podataka na račun Centra ukupno je ispaćeno oko 1,4 milijuna kuna. 

Visina pričinjene materijalne štete Europskom socijalnom fondu procjenjuje se na oko 4,2 milijuna kuna.

Protiv svi jedanaest počinitelja je podnesena kaznena prijava zbog počinjenih kaznenih djela subvencijske prijevare i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.