Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

Virtualna izložba Franje Ružmana

Foto: Franjo Ružman, Napajanje krave, ulje na staklu, 2020.

Foto: Franjo Ružman, Napajanje krave, ulje na staklu, 2020.

Muzej Croata insulanus Grada Preloga nastavlja ciklus predstavljanja preloškog likovnog kruga okupljenog oko Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog, putem virtualnih izložbi članova Udruge.


Treća u nizu izložba donosi presjek radova Franje Ružmana koji se slikarstvom bavi već više od 40 godina.

 

Po zanimanju KV zidar, a u slobodno vrijeme Ružman se posvetio organizaciji izložbi, likovnih kolonija, radionica, piknika za likovnjake i mnoge druge manifestacije. Slike mu se nalaze razasute po svijetu, u Australiji, Kanadi, Americi, Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, a gotovo da kod kuće i nema svojih slika, osim dvadesetak iz prve faze. Njegove slike nalaze se kod mnogih obitelji u Prelogu i Međimurju, te diljem Hrvatske, a nekoliko i u fundusu preloškog muzeja.

Franjo Ružman, Baka nosi vodu, ulje na staklu, 2019.
Foto: Franjo Ružman, Baka nosi vodu, ulje na staklu, 2019.
Franjo Ružman, Ribičija na mosteku, ulje na staklu, 2018.
Foto: Franjo Ružman, Ribičija na mosteku, ulje na staklu, 2018.

 

Iako je likovnoj sceni poznat po kao „slikar ulja na staklu“, zapravo je slikarsku karijeru započeo slikajući temperom na platnu, a u poslije ratnom razdoblju se okušao u tušu i akvarelima. Njegove slike odišu hlebinskom slikarskom školom, ali nije uz nju strogo vezan već uvodi sebi svojstvene motive i gradnju slike.

 

Foto: Franjo Ružman, Napajanje krave, ulje na staklu, 2020.
Foto: Franjo Ružman, Napajanje krave, ulje na staklu, 2020.

 

Razgledajte virtualnu izložbu Franje Ružmana.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.