STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Vijeće za prevenciju: Problemi su odavno poznati, u njihovo rješavanje ne može se bez pomoći države

Stanje sigurnosti bila je još jednom tema Vijeća za prevenciju Međimurske županije na održanoj 4. sjednici danas u Čakovcu. Problem koji je prisutan već godinama i uzastopce se traži pomoć institucija koje su za to nadležne.

Dosadašnja rješenja nisu dala dobre rezultate stoga je nužan zaokret i napokon pronalazak konkretnih rješenja, rekao je nakon sjednice na konferenciji za medije Ivan Sokač, načelnik Policijske uprave međimurske. Dodao je da je stanje sigurnosti dobro, no u pojedinim dijelovima Međimurja je ipak narušeno.

Vijeće je predložilo četiri prijedloga za goruće problema koje će uputiti resornim ministarstvima, Vladi i drugim nadležnim agencijama. Praćenje namjenskog korištenja socijalnih naknada, sprječavanje posjedovanje ilegalnog oružja, stvaranje divljih deponija i izazivanje požara, ali i ilegalne gradnje.

Iako je postupak legalizacije objekata u romskim naseljima završio, svakodnevno niču nove ilegalne kuće i objekti, narušavajući pritom prostorne planove jedinica lokalne samouprave. I na ovu problematiku se upozoravalo godinama, no nadležna tijela ne postupaju kako je propisano, istaknuo je župan Matija Posavec. Razlog za nepostupanje nije poznat predstavnicima lokalne vlasti, no ističu da bi Državni inspektorat i u ovom području trebao aktivnije djelovati.

Sa svim tim problemima suočavaju se jedinice lokalnih samouprava koje na svom području imaju naselja romske nacionalne manjine, rekao je ispred načelnika Valentino Škvorc. Kao dobar primjer rješavanja problema naveo je kastraciju pasa u romskim naseljima. Na isti način traži se pomoć kod ostalih problema.

No, problem je i što se većina do kod sad provedenih mjera ne znaju rezultati, naglašava načelnik Sokač. Kao primjer naveo je Nacionalni plan uključivanja Roma naglasivši da nisu analizirani podaci dosadašnje od 2013. do 2020., dok se s druge strane već radi nova strategija.

Na samom je kraju istaknuo da represivne mjere nisu rješenje. Detalje sa sjednice donosimo u informativnom programu.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.