Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

VIDEO: Imamo crni rekord s 366 novozaraženih: Ne stignemo sve kontaktirati, pozitivni moraju u izolaciju

Višnja Smilović, voditeljica Epidemiološke službe ZZJZ MŽ

Višnja Smilović, voditeljica Epidemiološke službe ZZJZ MŽ

U Međimurskoj županiji epidemiološka je situacija sve gora. Proteklog dana postavljen je crni rekord s 366 novozaraženih virusom COVID-19, a testirano je 616 uzoraka, što je gotovo 60 posto pozitivnih!

Najveći je to broj zaraženih u našem kraj od početka epidemije. Na ozbiljnost situacije upozoreno je na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije.

Međimurje bilježi najveći broj uzetih uzoraka u jednom danu i pozitivnih osoba od početka pandemije. Trend porasta brojki održava se na incidencije, pa 7-dnevna incidencija iznosi 767, a 14-dnevna incidencija iznosi 1 343 pozitivnih na 100 000 stanovnika.“, kazala je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Marina Payer-Pal.

Marina Payer-Pal, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo MŽ www.studiom.hr
Marina Payer-Pal, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo MŽ

Potvrđeni su i prvi slučajevi delta varijante AY.4.2., koja je virulentna i lako prenosiva.

Iako je Međimurje županija koja ima postotak cijepljenih među najvećim u Hrvatskoj, iznad 60%, to još uvijek nije dovoljno da bismo spriječili širenje virusa kojem svjedočimo. Stoga nam je drago što je primjetan porast interesa za cijepljenje i nastojat ćemo maksimalno olakšati građanima dolazak na punktove. – zaključila je Payer-Pal.

Zdravstveni sustav je prenapregnut i zaražene ne stignu istog dana kontaktirati, rekla je voditeljica Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Višnja Smilović. Podsjetila je da se osobe koje dobe pozitivan nalaz moraju odmah izolirati na 10 dana, a ukućani koji nisu cijepljeni također moraju u samoizolaciju.

Situacija je alarmantna i u Županijskoj bolnici Čakovec. Ne liječenju je 50 pacijenata, proteklog ih je dana devet hospitalizirano, a 11 otpušteno. Tri su pacijenta na invazivnoj respiraciji.

Kliničke slike oboljelih sve su teže, a većini hospitaliziranih potrebna je neka vrsta respiratorne pomoći, rekao je ravnatelj dr. Igor Šegović te naglasio da je sve više zaražene djece s također ozbiljnijim simptomima.

Igor Šegović, ravnatelj ŽB Čakovec
Igor Šegović, ravnatelj ŽB Čakovec

Još sutra škole su na online nastavi, no za sad nije poznato kakva će biti situacija od idućeg tjedna, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Branko Sušec.

Branko Sušec Stožer civilne zaštite MŽ
Branko Sušec, načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije

Na cijepljenje su građane pozvali ravnatelj Doma zdravlja Čakovec dr. Branko Vrčić i zamjenjik župana Josip Grivec. 

U Varaždinskoj županiji jučer je potvrđeno 247 novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je testirano 626 osoba. Preminule su dvije osobe. U Općoj bolnici Varaždin na liječenju je 119 pacijenata, među kojima devet na respiratoru.  Oporavilo se 126 osoba pa je trenutno 966 oboljelih.

Dom zdravlja Varaždinske županije cijepljenje organizira u Ludbregu u subotu u Domu zdravlja u Vinogradskoj 1 od 8 do 16 sati.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.