Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Veliki petak je dan spomena muke, razapinjanja i Isusove smrti

Veliki petak, drugi dan Vazmenog trodnevlja, spomendan je Isusove muke i smrti. Dan kada se kršćani diljem svijeta spominju Njegove muke, patnje i njegove žrtve koju je na križu preuzeo za sve nas.

Na Veliki petak, crkve su u tišini, ne slavi se euharistijsko slavlje. Oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika, da se simbolizira Isusova muka i smrt, a vjernici se u crkvi okupljaju razmljišljajući o Isusovoj muci.

Kod katolika, post je obavezan na Veliki petak, za sve osobe od 18 do 60 godina. Ne jede se meso toplokrvnih životinja niti mesne prerađevine, a dopušten je jedan cjeloviti obrok.

U večer Velikog petka u našem programu donosimo kajkavski Križni pot autorice Magdalene Vlah-Hranjec. 

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.