STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Veleposlanik Republike Slovenije u posjetu Međimurskoj županiji

U prvom službenom posjetu Međimurskoj županija boravio je veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Gašper Dovžan. Na toj je d od lani, a danas je u županijskoj vijećnici održao je sastanak sa županom Matijom Posavcem i suradnicima.

Župan i veleposlanik dijele mišljenje da slovenski i hrvatski pogranični krajevi imaju jako dobru perspektivu kada je riječ o razvijanju modela suradnje i stvaranju zajedničke europske priče dvaju prijateljskih zemalja. Zajednički interes istaknut je i u uklanjanju žilet-žice.

Jedna od tema bila je kako dvije zemlje mogu surađivati u kontekstu novih perspektiva ulaskom Hrvatske u Schengenski prostor i eurozonu. Razgovaralo se o povezivanju regija, ali i prometnoj povezanosti, odnosno ulaganju u cestovnu infrastrukturu.

Lani je kroz Međimurje prošlo oko osam milijuna putnika, što je tri milijuna više nego prethodnu godinu, dok bi ta brojka ova godine mogla biti i veća, rekao je međimurski župan.

Istaknuo je da je u planu i revitalizacija do jučerašnjih graničnih prijelaza, kao i da je lani iz Međimurja u Sloveniju uvezena roba vrijednosti oko 80 milijuna eura.

Veleposlanik Dovžan je izrazio želju za još boljom suradnjom na svim područjima između Međimurja i slovenskih pograničnih regija, a samim time i dviju zemalja u cjelini.

Što se tiče žilet-žice na granici, rekao je da je slovenska Vlada je obećala da će istu ukloniti, no još nije poznato kada.

 

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.