STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Uskoro kreće obnova palače Starog grada u Čakovcu

Muzej Međimurja Čakovec kreće sa završnom sanacijom palače Staroga grada kojom će se zaokružiti obnova najistaknutijeg i najvrednijeg kulturno-povijesnog spomenika u Međimurskoj županiji.

Dva ugovora ukupne vrijednosti oko 2,76 milijuna eura s izvođačima radova potpisala je ravnateljica Maša Hrustek Sobočan.

Objasnila je da se radi o sanaciji dva krila koja nisu obuhvaćena obnovom od 2008. do 20219. godine kada su statički sanirana jugozapadno i jugoistočno krilo te glavno i gospodarsko stubište. U potresu su a palači su uočena veća oštećenja na nosivoj zidnoj konstrukciji, na prvom i drugom katu dvaju sjevernih krila i koja će sad biti obnovljena.

Radove će izvoditi tvrska s područja Međimurske županija, a prema ugovoru vrijedni su oko 2,74 milijuna eura.

 

Projekt se u potpunosti financira iz Fonda solidarnosti Europske unije u suradnji s Konzervetorskim odjelom u Varaždinu čija je pročelnica Vesna Pascuttini Juraga rekla da su sredstva dobivena kroz javni poziv u sklopu mjera za zaštitu kulturne baštine štećene u spomenutom potresu.

Radovi bi trebali završiti u lipnju ove godine te će ovaj navrijedni spomenik feudalne baštine svoju 70. obljetnicu dočekati potpuno obnovljen:

„Osnovan 1954. godine, Muzej Međimurja Čakovec sljedeće će godine obilježiti 70 godina od kako predstavlja srce naše kulture, povijesti i baštine s više od  25.000 eksponata i 50 muzejskih zbirki. Ovo je mjesto koje čuva slavne trenutke naše prošlosti, mjesto gdje su stolovali vojskovođe, književnici, banovi…

Odavde su odlazili u bitke koje smatramo povijesnim prekretnicama, stoga je danas ovo mjesto čuvar ne samo hrvatske, već i europske povijesti. Zato s ponosom i poštovanjem ulažemo u ovaj prostor, čuvamo ga i razvijamo. – rekao je župan Matija Posavec.

Podjsetio je da je obnova Staroga grada najveće ulaganje u kulturnu baštinu našega kraja.

Najavio je da će novim ulaganjima palača dobiti nove sadržaje te postati još traktivnija turistima, zaključio je župan Posavec. Dodajmo tome da će stručni nadzor radova obavljati tvrtka iz Zagreba, a potpisani ugovor vrijedan je oko 24,8 tisuća eura.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.