Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

“Unutarnji nadzor potvrdio je da nema propusta u dijagnostičkom i terapijskom zbrinjavanju pacijentice”

U Županijskoj bolnici Čakovec danas su predstavljani rezultati izvanrednog unutarnjeg nadzora koji je proveden nakon što je prošlog tjedna Ana Novak iz Pribislavca na svojim društvenim mrežama iznijela teške optužbe na račun liječenja njezine majke na Odjelu gastroenterologije.

Utvrđeno je da nije bilo propusta u dijagnostičko-terapijskom zbrinjavanju pacijentice.

“Hoće li neki sada ispričati Županijskoj bolnici Čakovec i svim njezinim djelatnicima za slučaj kojega nema? Hoćete li se ispričati za štetu koja +je nanesena bolnici koja svoj ugleda gradi više od 100 godina, a koji se tako lako može oštetiti zahvaljujući širenju i prenošenju neprovjerenih informacija?” – rekao je u uvodu ravnatelj dr. med. Igor Šegović te zahvalio medijima koji su se prije objave informirali o slučaju.

“Gospođa Ana Novak je podnijela pritužbu na neprofesionalno ponašanje osoblja Odjela za gastroenterologiju i opću internu medicinu prema njezinoj majci tijekom njenog boravka na Odjelu. Dakle, požalila se na tretman svoje majke. U pisanoj pritužbi ona ne spominje navodno hranjenje preminule gospođe koja je s majkom bila u sobi. I sada su neki shvatili i zovu nas da je umrla majka i da je bolnica hranila majku koja je preminula. I to je postao glavni “slučaj”. – rekao je Šegović te predstavio rezultate izvanrednog nadzora.

O svemu je obaviješteno Ministarstvo zdravstva te se nadam da će poslati svoju neovisnu inspekciju, dodao je.

Naglasio je da nitko u bolnici ne bježi od preuzimanja odgovornosti vezano za propuste u komunikaciji koji su se desili između zdravstvenih radnika na Odjelu za gastroenterologiju i kćeri pacijentice. Napomenuo je da su sve pritužbe Ane Novak saslušane, uvažene i provjerene. Na Odjelu za gastroenterologiju i opću internu medicinu poduzeti su koraci u cilju poboljšanja komunikacije s pacijentima kao i u cijeloj bolnici.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent posebno se osvrnula na medijske natpise s o hranjenju mrtve pacijentice.

Nakon unutarnjeg nadzora utvrđeno je da je medicinska sestra hranila palijativnu pacijenticu koja je bila živa u trenutku hranjenja. Temeljem iskaza djelatnika potkrijepljenih medicinskom dokumentacijom smrt bolesnice je nastupila nakon hranjenja i to za vrijeme nazočnosti medicinske sestre koja je evidentirala postupke u sestrinsku dokumentaciju,a koje je prethodno obavljala kod pacijentice. O smrtnom ishodu obavijestila je kolege i liječnika. Palijativna pacijentica u to vrijeme nije primala infuzijsku terapiju što je utvrđeno uvidom u medicinsku dokumentaciju, već je pacijentici nakon hranjenja postavljen gravitacijski sistem za kontinuiranu rehidraciju. – rekla je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo.

Voditeljica Odjela Maša Bel dr.med. istaknula je da u dijagnostičko–terapijskom pristupu nije bilo medicinskog propusta, što je kasnije potvrđeno provedenim unutarnjim nadzorom.

“Pacijentica je adekvatno dijagnostički obrađena, što je omogućilo ciljani i adekvatni terapijski postupak tijekom aktualnog bolničkog boravka u kratkom vremenskom intervalu. Nakon što smo zaprimili pritužbu kćeri pacijentice vezano uz liječenje i postupanje spram njene majke tijekom hospitalizacije osobno sam primila Anu Novak, razgovarala s njom te se imenovanoj izašlo u susret u okviru naših mogućnosti na Odjelu.

Nadalje moram naglasiti da nitko ne bježi od preuzimanja odgovornosti vezano za komunikacijske propuste koji su se desili na Odjelu za gastroenterologiju te su vezano uz navedeno poduzeti koraci u cilju poboljšanja komunikacije s pacijentima i njihovim obiteljima.

Poseban osvrt potreban je uz navod gospođe Novak da je preminula osoba primala infuziju i bila hranjena. Iako je nemedicinskom osoblju moglo izgledati da je pacijentica primala infuziju, taj navod nije točan već se radilo o palijativnoj pacijentici koja je imala postavljenu gravitacijsku sondu za kontinuiranu rehidraciju.”– rekla je dr.med. Bel.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.