STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

U godinu dana uspješno implantirano 50 srčanih pacemakera

Krajem mjeseca bit će navršeno godinu dana od kada je u Županijskoj bolnici Čakovec počeo program implantacije trajnih elektrostimulatora srca (srčanih pacemakera). Tada je, početkom implantacije, formirano i novo radilište u kardiološkoj poliklinici – Ambulanta za kontrolu elektrostimulatora.


Tim intervencijske kadiologije pod vodstvom dr. Mihajlo Kovačić, dr. med. spec.interne medicine, subspec.kardiologije u nepunih godinu dana uspješno je implantirao oko 50 jednokomornih i dvokomornih elektrostimulatora.

Prošlog tjedna je implantiran prvi ugradbeni kardioverter-defibrilator (eng. implantable cardioverter defibrilator – ICD). Radi se o uređaju napajanom posebnom baterijom, koji uz pomoć elektrode postavljene u srce, može detektirati određene aritmije i nakon toga aktivacijom raznih oblika električnih udara (defibrilacija, antitahikardijska stimulacija) ponovno povratiti normalan srčani ritam i spasiti život. Radi se o složenom i sofisticiranom elektroničkom uređaju čiji se postupak ugradnje ne razlikuje bitno od ugradnje klasičnog elektrostimulatora (pacemakera). U ŽB Čakovec implantirati će se najmoderniji uređaji koji su kompatibilni s uređajem za magnetnu rezonancu.

Dio tima intervencijske kardiologije Županijske bolnice Čakovec pod vodstvom dr. Mihajlo Kovačić, dr. med. spec.interne medicine, subspec.kardiologije – 2020. godina.
Dio tima intervencijske kardiologije Županijske bolnice Čakovec pod vodstvom dr. Mihajlo Kovačić, dr. med. spec.interne medicine, subspec.kardiologije – 2020. godina.

Navedeno će dodatno doprinijeti zbrinjavanju kardioloških bolesnika i pružiti viši standard liječenja za što su pacijenti ranije upućivani u kliničke centre u Zagrebu. Iz Županijske bolnice navode da time ostvaruju viziju da kliničke procedure dovode u našu regiju i time osigurava veća kvaliteta zdravstvenih usluga i viši medicinski standard za građane u Međimurju, ali i regiji.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.