Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

U tjedan dana 106 zaraženih. Potvrđena dva slučaja britanskog soja koronavirusa

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, proteklog dana od 182 testirane osobe, 14 je pozitivnih na COVID-19. Oporavilo ih se 16 pa je trenutno 156 aktivno oboljelih, objavio je u četvrtak Županijski stožer civilne zaštite na konferenciji za medije.

Na liječenju u Županijskoj bolnici Čakovec je 35 pacijenata, od kojih su četiri hospitalizirana proteklog dana, a jedan je na invazivnoj respiraciji.

S obzirom na to da se nalazimo u periodu kada postoje drugi respiratorni virusi u našoj sredini, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Marina Payer-Pal rekla je da je posljednjih dana zabilježen veći broj hospitalizirane djece, no to nije povezano s virusom C

OVID-19.

Do sada je u Zavodu uzeto 39 uzoraka u kojima je potvrđen COVID-19, a koji su poslani u Zagreb na sekvenciranje. Kod dva uzorka potvrđen je britanski soj virusa.

– Na sreću, kod nas nije izazvao veće epidemije i čim je otkriven kao pozitivan, epidemiološka služba je postupila prema svim pravilima i vrlo brzo suzbila tu jednu obiteljsku epidemiju. – istaknula je Payer-Pal.

DSC3563

U proteklih tjedan dana od 1141 osobe testirane PCR metodom, pozitivno je bilo njih 106, što je 9,29 posto. Kako na razini cijele Hrvatske, tako i u Međimurju, tjedna incidencija je povećana, no župan Matija Posavec danas je rekao da nema razloga za zabrinutost.

S današnjim danom 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 96 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 112 pozitivnih ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi. 14-dnevna incidencija s današnjim danom iznosi 172 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 209 pozitivnih.

Stožer prati i situaciju u susjednim zemljama, a načelnik Josip Grivec pozvao je građane da se i dalje pridržavaju epidemioloških mjera koje su na snazi.

Na konferenciji su dane informacije o cijepljenju.

Nadolazećeg vikenda na punktovima u Prelogu, Nedelišću i Murskom Središću bit će cijepljeno još 1400 građana. Do sada se putem platforme za cijepljenje prijavilo 20.073 osoba. O čemu su govorili voditeljica epidemiološke službe u Zavodu dr. Višnja Smilović i ravnatelj Doma zdravlja Čakovec dr. Branko Vrčić.

U Varaždinskoj županiji evidentirano je 45 novih slučaja zaraze koronavirusom, a testirana su 384 uzorka. Županijski stožer civilne zaštite Varaždinske županije javlja da raste udio pozitivnih kao i sedmodnevna incidencija. Trenutno su 182 oboljele osobe. Na bolničkom liječenju je 41 pacijent, među kojima jedan na respiratoru.

Od početka epidemije evidentirano je 15.387 zaraženih novim koronaviursom.

U Hrvatskoj je ukupno 777 novih slučajeva, a testirano je 6755 osoba, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Preminulo je 10 osoba, a 459 se oporavilo pa je trenutno 4.289 oboljelih.

Među oboljelima je 811 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih 79 na respiratoru. U samoizolaciji je 16.233 osoba.

U nešto više u godinu dana od početka epidemije zabilježeno je 248.838 zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5635 preminulo, a 238.914 se oporavilo. Testirane su 1.410.383 osobe.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.