STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

U subotu počinje ‘masovno’ cijepljenje, na tri dodatna punkta bit će cijepljeno 1096 osoba

Dr. Marina Payer Pal, ravnateljica ZZJZ MŽ
U Međimurskoj županiji ove subote počinje druga faza cijepljenja protiv virusa COVID-19. Bit će cijepljeno prvih 1096 osoba starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika, najavila je na konferenciji za medije ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Marina Payer-Pal.

Određeno je ukupno šest punkvota, uz Zvod i Dom zdravlja u Čakovcu tu su još: sportska dvorana Graditeljske škole Čakovec te u sportskim dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću. Cijepljenje će početi u 9 sati, a o mjestu i vremenu pacijenti su već telefonski obaviješteni ili će biti ovih dana.

Zavod na raspolaganju ima tri vrste cjepiva Pfizer (396 doza), Moderna (300 doza)  i AstraZeneca (400 doza). Zbog trenutno malog broja doza, građanima neće biti ponuđena mogućnost odabira, rekla je Payer-Pal. U slučaju da odbije određeno cijepivo, pacijentu će biti ponuđeno da odstupi te da se cijepi kada traženo cjepivo bude dostupno. Bit ćse spremna i dodatna lista pacijenata u slučaju da se netko od naručenih ne dođe na cijepljenje ili odustane.

Payer-Pal na kraju je pozvala građane na suradnju i razumijevanje te naglasila da su sva cjepiva registrirana i sigurna.

Na cijepljenje se može doći s pratnjom, no u dvoranu će ulaziti samo samo osobe koje se se cijepiti pri čemu će im pomagati volonteri Crvenog križa. Iznimno, osobe s invaliditetom i osobe koje nisu u mogućnosti doći na cijepno mjesto, cijepit će mobilni tim ili liječnik obiteljske medicine, rekao je ravnatelj Doma zdravlja dr. Branko Vrčić.

Međimurska županija i dalje je jedina u zemlji čiji se građani mogu prijaviti za cijepljenje putem internetske platforme. Do sada je zahtjev predalo 13.250 osoba.

Prva faza cijepljenja privodi se kraju, a do sada procijepljeno 3617 osoba.

Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije, 18. veljače 2021.
Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije, 18. veljače 2021.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da je bilježimo 75. dan za redom od kada padaju svi postoci u broju oboljelih od korone u Međimurskoj županiji. Brojevi su trenutno na rzaini onih koji su bili u početku listopada prošle godine.

U Međimurskoj županiji proteklog dana imamo 14 novih slučajeva zaraze, a oporavilo se 17 osoba. Trenutno je 130 aktivno oboljelih.

PCR metodom testirano je 157 osoba od čega je evidentirano 11 pozitivnih, što je 7 posto pozitivnih. Po jedan slučaj evidentiran je antigenskim testiranjem, na temelju kliničke slike i prijavom iz druge županije. U Županijskoj bolnici Čakovec  na liječenju je 30 pacijenata, među kojima su tri an respiratoru. Jedan je hospitaliziran proteklog dana, a petero ih je otpušteno.

Do danas je u Zavodu za javno zdravstvo uzeto 40.368 uzoraka.

U Varaždinskoj županiji 14 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je 348 uzoraka. Preminula je jedna osoba, a aktivnih slučajeva je 116, objavio je Županijski stožer civilne zaštite.

Na bolničkom liječenju su 52 osobe s težom kliničkom slikom, među kojima pet na respiratoru. Od početka epidemije evidentirano je 15.053 zaraženih novim koronavirusom.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.