Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

U Štrigovi obilježena 1600. obljetnica smrti Svetog Jeronima

Štrigova_Sveti Jeronim

30. rujna Spomendan je smrti Svetog Jeronima, jednog od najznačajnijih kršćanskih svetaca, autora prijevoda Biblije na latinski jezik, crkvenog naučitelja, teologa, filozofa.

1600. obljetnica smrti obilježena je u nedjelju u njegovom rodnom mjestu, Štrigovi. Misno slavlje u dvorištu župne crkve Svete Marija Magdalene predvodio varaždinski biskup monsinjor Bože Radoš u koncelebraciji brojnih svećenika predvođenih domaćim župnikom Kristijanom Kuharom.

Štrigova štuje Svetog Jeronima već punih šest stoljeća, a tradicija njegova rodnog mjesta seže u 1447.godinu kada je papa Nikola 5. izdao papinsku bulu u kojoj stoji kako svi koji dolaze u Štrigovu, drevni Stridon – mjesto milosti, kao hodočasnici imaju potpuni oprost po zagovoru Svetog Jeronima.

Biskup Radoš u svojoj se propovijedi osvrnuo na vrijednosti života Svetog Jeronima istaknuvši kako je bio svetac koji je znao raspoznati dobro od zla, a vjernicima poručio da prema njegovu zagovoru u njihovom mjestu, vremenu, životu, kući i pristupu prema Bogu i ljudima spoznaju razliku između dobra i lošeg.

Zbog epidemiološke situacije ove su godine izostale su aktivnosti poput znanstvenog simpozija i svečanog koncerta. Na sam Spomendan smrti sveta misa bit će služena u crkvi Svetog Jeronima.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.