STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

U Prelogu obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Ususret Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. studenog, u organizaciji Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave međimurske u preloškom Domu kulture održani su okrugli stol i predstava Abused.

O nužnim koracima u prevenciji nasilja nad ženama uz osvrt na položaj žena u romskoj zajednici na okruglom stolu raspravljali su svi akteri koji su uključeni u borbu protiv nasilja nad ženama. Problem je pandemijskih razmjera, jer najmanje jedna od tri žene na svijetu je bila premlaćena, prisiljena na seksualne odnose ili na drugi način zlostavljana, a zlostavljač je u većini slučajeva osoba iz njezine bliže okoline.

U Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena. Podaci su djelomično točni i zapravo umanjeni, jer većina nasilja ostaje neprijavljena. Nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura, podsjeća pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Brojne analize pokazale su da postotak nasilja u obitelji iznosi više od 40 posto, a posljednjih godina i raste. Iznijela je zabrinjavajući podatak prema kojem je broje prijava seksualnog nasilja kao i porast nasilja u obitelji za čak 230 posto veći u odnosu na prošlu godinu.

Nasilje nad ženama duboko je ukorijenjen i široko rasprostranjen društveni problem u svim zajednicama, a u romskim je zajednicama ono relativno učestalo. Problem prisilnih brakova, pružanja seksualnih usluga za novac, maloljetničkih trudnoća, ali i predrasuda da je nasilje nad ženama dio njihove kulture, kao i dječji brakovi, oblici su nasilja kojima se žene Romkinej suočavaju, a vrlo rijetko traže pomoć od institucija.

Ipak, posljednjih se godina primjećuje povećanje svjesti o neprihvaćenosti nasilja. Tome su doprinijele i razne nacionalne kampanje, ali i mlade, obrazovane Romkinje koje nose ulogu pozitivnih primjera mladima.

U obilježavanje u Prelogu se uključio se i mobilni tim PUM koji je građanima na Trgu slobode dijelio informativne materijale. Donosimo fotogaleriju:

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More