STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

U ponedjeljak počinje cjepljenje protiv gripe, nabavljeno 13400 doza

U ponedjeljak, 19. listopada počinje cijepljenje protiv sezonske gripe. Obavljat će se isključivo kod liječnika obiteljske medicine, odnosno u pedijatrijskim ordinacijama, objavili su iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Osigurano je 13400 doza cjepiva, 22 posto više nego prošle godine. Distribuirano je prvih 6400 doza, dok će preostalih 7000 tisuća biti distribuirano za dva tjedna. Ove sezone u Zavodu će se cijepiti samo zdravstveni djelatnici.

Besplatno cjepivo osigurano je za korisnike domova za starije i nemoćne te djelatnike istih, kao i za kategorije građana: osobe životne dobi 65 godina i starije, zdravstvene djelatnike, kronične bolesnike, djecu i adolescente, trudnice.

Isključivo ove kategorije cijepit će se tijekom studenog. Na temelju odaziva, na kraju mjeseca procijenit će se eventualnu mogućnost kasnijeg korištenja centralizirano nabavljenog cjepiva za cijepljenje uz naplatu osoba koje ne pripadaju ovim kategorijama. Cijepljenje će se obavljati i u pojedinim ljekarnama, a za kupnju cjepiva bit će vam potreban privatni recept kojeg propisuje liječnik.

Redovito sezonsko cijepljenje protiv gripe najučinkovitiji je način zaštite od gripe. Time se smanjuje broj hospitalizacija zbog komplikacija gripe, a i manje je opterećenje u ambulantama opće prakse.

Ove godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo je osigurao 460 000 doza sezonskog cjepiva protiv gripe. Radi se o četverovalentnom cjepivu proizvođača Vaxigrip Tetra.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.