Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Župan Posavec: U ovakvoj situaciji povijesnih vodostaja prošli smo s najmanje štete

Povijesno visoki vodostaji Mure i Drave u Međimurju su ostavili minimalne posljedice zahvaljujući sinergiji svih službi civilne zaštite, građana i jedinica lokalne samouprave. Poručeno je to na danas održanoj konferencije za medije na mostu preko Mure u Svetom Martinu na Muri.

U ovakvoj situaciji povijesnih vodostaja prošli smo s najmanje štete. Štete ima, ali u ovakvoj situaciji teško je očekivati, bez obzira na dobar sustav obrane, da nema nikakvih šteta, ali one su, na sreću, minimalne. Pokazalo se da ovaj sustav izgradnje i višegodišnje ulaganje u nasipe u Međimurskoj županiji opravdava svaku uloženu kunu, odnosno euro. Da toga nije bilo, štete koje bi trebalo sanirati bile bi puno veće.”“, rekao je župan Matija Posavec.

>>> FOTOGALERIJA | Kraj Mure

Duž cijele obale Mure i na najkritičnijim točkama uz Dravu naselja i kuće branilo je oko 340 vatrogasaca. ‘Pokazali su da smo važna karika u sustavu domovinske obrane i nije bilo potrebe za dolaskom vojske’, poručio je zapovjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Robert Meglić.

Na području općine Sveti martin na Muri voda je poplavila podrum jedne kuće čija je tročlana obitelj preseljena na sigurno, rekao je načelnik Martin Srša.

Zbog vode i blata sa slovenske strane mosta prometnica je i dalje zatvorena, kao između Pušćina i Gornjeg Hrašćana.

A sigurnost stanovništva uz Dravu kod Pušćina u budućnosti bi trebala biti i veća jer Hrvatske vode ulažu 3,7 milijuna eura u novi nasip, a dobivena je i građevinska dozvola za nastavak izgradnje nasipa prema Gornjem Hrašćanu dužine oko 2,5 km, rekao je direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Milan Reza. Dodao je da su Hrvatske vode u posljednjih 30 godina uložile više od 450 milijuna kuna u izgradnju nasipa i kanala uz Muru i Trnavu.

Mura kod Murskog Središća danas je pala ispod 340 cm, a proteklog vikenda zabilježen je povijesno visoki vodostaj od 543 cm.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.