STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Trakošćan do iduće zime ostaje bez jezera, ali mu vraća stari sjaj

Dvorac Trakošćan, Foto: Arhiva Studio M

Podno dvorca Trakošćan, nakon 61 godinu, počelo je izmuljivanje jezera, a trebalo bi završiti do iduće zime, priopćili su iz Varaždinske županije.

Projektom vrijednim gotovo 15 milijuna kuna vraća se stari sjaj jednom od najpopularnijih izletišta u tom dijelu Hrvatske.

Kako bi se otklonio mulj i očistilo dno, jezero će biti ispražnjeno, ali to ne bi smjelo utjecati na floru i faunu. Tako će uskoro krenuti izlov ribe koje će za vrijeme radova biti zbrinute drugim ribnjacima.

Krajem proljeća i kroz ljeto bit će stvoreni uvjeti kako bi građevinskom mehanizacijom krenulo izvlačenje sedimenta, a čiji završetak planiraju do iduće zime, najavio je direktor Vodnogospodarskog odjel za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunić. Bit će napravljeni ocjevni kanali po jezeru, a sediment iz jezera odložit će uzvodno od jezera, na obližnju parcelu u vlasništvu općine Bednja.

Trakošćansko jezero - izmuljavanje
Trakošćansko jezero – početak pražnjenja jezera

Uz Burića, radove su obišli predstavnici Općine Bednja, Varaždinske županije i Sportsko ribolovnog društva Trakošćan.

Trakošćansko jezero umjetno je jezero koje se nalazi podno istoimenog dvorca obitelji Drašković. Posljednje izmuljivanje napravljeno je 1960. godine, a nakon ovog trebao bi se vratiti stari sjaj i doprinijeti daljnjem očuvanju ekološkog sustava.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.