Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Tradicija i umijeće skelarenja u kontinentalnoj Hrvatske je nematerijalno kulturno dobro

Predstavljanje tradicije skelarenja kao nematerijalnog kulturnog dobra, skela Sveti Martin na Muri 3.4.2024. / Foto: Međimurska županija

Predstavljanje tradicije skelarenja kao nematerijalnog kulturnog dobra / Foto: Međimurska županija

Tradicija i umijeće skelarenja u kontinentalnoj Hrvatskoj uvršteni su odlukom Ministarstva kulture i medija u Registar nematerijelnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a na to je ponosno i Međimurje u kojem danas postoji sedam skela koje prvenstveno služe u turističke svrhe, rečeno je danas na konferenciji za medije u Skelarskoj hiži u Svetom Martinu na Muri.

Ukupno je to 17. kulturno dobro koje je uvršteno u Registar što govori o bogatstvu međimurske tradicije i povijesti.

„17 je to blaga našega kraja, 17 tradicija i 17 nama nemjerljivih vrijednosti. Identitet se čuva njegovanjem kulture i povijesti i mi to uspješno činimo godinama. Skelarenje je ne tako davno bio način života naših starih, a upisom ove tradicije i umijeća u Registar, općina Sveti Martin na Muri i cijeli gornjomeđimurski kraj mnogo dobiva jer raste i vrijednost ove iznimne turističke atrakcije“, rekao župan Matija Posavec.

“Turistička zajednica nastoji takve potencijale pretvoriti u turistički proizvod, a zahvaljujući Ministarstvu kulture, koje je prepoznalo vrijednost skelarenja uz Muru, put prema tom cilju nam je otvoren“, rekao je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.