STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Testiranje na koronavirus od srijede i u Čakovcu

Od sutra će Djelatnost kliničke mikrobiologije Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije započeti s dijagnostikom SARS-CoV-2 virusa, odnosno s obavljanjem molekularne i serološke dijagnostike.

Molekularna dijagnostika kreće od srijede, a kasnije će biti uključena i mogućnost serološkog testiranja, najavila je na konferenciji za medije ravnateljica Marina Payer-Pal kazavši da se uzeti uzorci tako više neće morati slati u druge laboratorije.

Za testiranje osoba sumnjivih na COVID-19 liječnik će izdati crvenu uputnicu i ono će biti besplatno, dok će se samoinicijativni zahtjevi za testiranjem naplaćivati 1506 kuna.

 

(Studio M) Payer-Pal: Od srijede i u Međimurju testiranje na SARS-CoV-2 virus

? iz informative: Testiranja na koronavirus od danas su moguća i u Čakovcu! Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije dobio je potrebne dozvole te počinje s molekularnom, a uskoro i sa serološkom dijagnostikom, najavila je jučer na konferenciji za medije ravnateljica Marina Payer-Pal:

Objavljuje Radio Studio M u Srijeda, 10. lipnja 2020.


Riječ je o molekularnoj dijagnostici, tzv. RT-PCR kojim se detektira prisutnost virusa u uzroku. Metoda je automatizirana, vrijeme izvođenja testa je 45 minuta.

Iz Zavoda upozoravaju da negativan nalaz ne isključuje infekciju s koronavirusom. COVID 19 infekcija se može detektirati i indirektno mjereći imunološki odgovor na SARS-CoV-2 virus. U laboratoriju Zavoda provodi se i serološka dijagnostika koja se bazira na kemijskom obilježavanju protutijela. Osjetljivost pretrage ovisi o trenutku vađenja krvi, ovisno o fazi bolesti. Molekularna i serološka metoda komplementarne su metode te se nadopunjavaju i dijagnozu bolesti čine pouzdanijom.

Uz molekularnu i serološku dijagnostiku, u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije može se obaviti i imunokromatografski test kojim se utvrđuje  prisutnost IgM i IgG protutijela koja ukazuju na infekciju koronavirusom. Radi se o brzom i kvalitetnom testu koji se izvodi iz uzorka kapilarne krvi.

Podsjetimo da je u Međimurju koronavirusom bilo zaraženo osam osoba, no gotovo mjesec dana prošlo je od ozdravljenja posljednje zaražene osobe, a novooboljelih nema već 55 dana.  Učinjeno je 1121 testiranje, a u samoizolaciji su bile 1282 osobe, kazao je predsjednik Upravnog vijeća Zavoda Predrag Kočila, a konferenciji je nazočila i pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač.

No, da se unatoč povoljnoj epidemiološkoj situaciji ne staje u preventivi, naglasio je župan Matija Posavec, a potvrda tom je i uvođenje testiranja u Čakovcu koje je ujedno i jedna od preventivnih mjera za potencijalni drugi val zaraze.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.