Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Svjetski je dan Roma, poslušajte Zlatna Korita i tradicijsku pjesmu Romski život

Romska Korita (Foto: Studio M)

8. travnja obilježava se Svjetski dan Roma. Obilježava se od 1971. godine kada je u Londonu održan je prvi Svjetski kongres Roma.

Taj se kongres smatra jednim od najvažnijih događaja u povijesti Roma jer su na usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni te je službeno prihvaćen naziv “Rom”, što na romskom jeziku znači čovjek.

Romi su danas najveća europska manjina s oko 10 milijuna pripadnika, sačinjavaju nešto više od pet posto europskog stanovništva, a usprkos svim stradanjima uspjeli su održati nacionalni identitet, kulturu, jezik i običaje te kroz povijest ostaviti trag u svim svjetskim kulturama.

Zlatna Korita – Romski život

Svjetski dan Roma u našem programu obilježili smo uz tradicijsku pjesmu ‘Romski život’ koji je romski tamburaški sastav Zlatna Korita iz Orehovice izveo prošle godine na Orehijadi. Na daleko je poznato, gdje sastav dođe, vrhunska atmosfera ne izostane, a to potvrđuje i veliki pljesak publike prije samog izvođenja pjesme koju sada možete i pogledati na našem Facebook profilu Radio Studio M! 

 

https://www.facebook.com/studiom.hr/videos/169163050878022/

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.