Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

Svečanom akademijom zaokruženo obilježavanje Dana sjedinjenja Međimurja s maticom zemljom Hrvatskom

Svečana sjednica u zgradi Scheier bila je središnji dio obilježavanja Spomendana odcjepljenja Međimurja od mađarske države i pripojenja matici zemlji Hrvatskoj.

9. siječnja 1919. godine na Franjevačkome trgu u Čakovcu održana je Velika narodna skupština koja je jednoglasno donijela Rezoluciju o odcjepljenju Međimurja od mađarske države.

Obilježavanje je krenulo u prijepodnevnim satima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća zaslužnim pojedincima u jednoj od najvažnijih borbi za oslobođenje našega kraja. Odana je počast dr. Ivanu Novaku u Macincu Mihovljanu, dr. Vinku Žgancu u Vratišincu, Juraju Lajtmanu u Prelogu te ocu Kapistranu Geciju u Čakovcu.

Donošenju Rezolucije prethodilo je vojno oslobađanje Međimurja u akcijama kroz studeni i prosinac 1918., a ona označava simbolični završetak procesa buđenja hrvatske nacionalne svijesti na ovom prostoru.

Na svečanoj akademiji prigodnim su se riječima obratili predsjednik Matice hrvatske – ogranak Čakovec Ivan Pranjić, župan Matija Posavec te ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat. Među eminentnim uzvanicima bili su i saborski zastupnik i gradonačelnik grada Preloga Ljubomir Kolarek kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora te izaslanica predsjednika, savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.