Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Svečana sjednica uz Dan Općine Donji Kraljevec: Istaknuti planovi za daljnji rast i kvalitetu života u jednoj od najrazvijenijih hrvatskih općina

Općina Donji Kraljevec po svim gospodarskim pokazateljima jedna je od najrazvijenijih u Hrvatskoj, teži jednakomjernom razvoju svojih svih šest naselja, a dok se provode projekti kojima je cilj osigurati kvalitetu života svih stanovnika, budućnost se nastoji osigurati proširenjem stambene zone sa stotinjak novih gradilišta.

Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Mladen Taradi koji je govoreći o radu vijeća u proteklih godinu dana istaknuo je da je odrađeno šest sjednica, a gotovo sve odluke koje su se odnosile na razvoj općine donesene su jednoglasno.

U godišnjem Proračunu osigurana su sredstva za radi svih društvenih djelatnosti, od predškolskog odgoja do umirovljenika. Dodao je da se teži jednakomjernom razvoju svih naselja i kvaliteti života svih stanovnika, zbog čega se njihove potrebe uvrštavaju u financiranje proračuna. No, izvorni proračun ipak je nedostatan za sve potrebe zbog čega se uspješno pronalaze vanjski izvori financiranja.

Donji Kraljevec Svecana sjednica 2024 studiom 12

Općina Donji Kraljevec kroz 31 godinu može se pohvaliti vrlo brzim napretkom i danas je jedna je od najrazvijenijih u Hrvatskoj, rekao je u svom govoru načelnik Miljenko Horvat.

“Počevši od gospodarstva, kompletne infrastrukture, i danas je možda jedina koja ima riješen kompletni kanalizacijski sustav i sustav oborinskih voda s pročiščivaćem otpadnih voda za sva naša mjesta, pa čak pokrivamo svojom infrastrukturom i dio susjedne lokalne samouprave.”

Uz razne programe pomoći mladima od vrtića do samostalnog života pa do umirovljenika, a u tijeku pa i planu je niz projekata kojima se poboljšava kvaliteta života u naseljima.

Jedan od najvećih projekata je izgradnja nove zgrada područnog odjela dječjeg vrtića u Hodošanu čiji završetak se najavljuje početkom lipnja nakon čega slijedi opremanje. Investicija vrijedna preko milijuna eura, a preko europskih fondova i NPOO-a sufinancira se s više od 35 posto.

Ovih dana očekuje se početak radova na izgradnji novog kanalizacijskog sustava u stambenoj zoni kod zdravstvene ambulante u Donjem Kraljevcu, a napravljen je novi kanalizacijski kolektor prema OŠ Hodošan.

U fazi provođenja je novi prostorni plan i projekt Zaželi IV faza. U fazi javni nabave je proširenje Murske ulice u Donjem Kraljevcu, s pješačkom stazom od ulaza iz smjera Goričan, okretište za autobuse u centru mjesta i novi pješački prijelaz preko pruge te dječje igralište u Hodošanu.

Odobrena su sredstva za obnovu vatrogasnih domova u Hodošanu i Svetom Jurju u Trnju.

Projekti koji su prijavljeni za sufinanciranje su: uređenje i rekonstrukcija parka branitelja Hodošan, Centar za posjetitelje dr. Rudolf Steiner – stara kino dvorana, kuhinja za dječji vrtić u Hodošanu, ograda oko groblja u Svetom Jurju u Trnju, uređenje zgrada na željezničkom kolodvoru, završetak dijela društvenog doma u Hodošanu.

Gotovi projekti koji čekaju izvore sredstava sufinanciranja su: dom za cjelodnevni boravak za starije osobe u Donjem Hrašćanu. Projekti koji čekaju izradu projektne dokumentacije su vatrogasni domovi u Palinovcu, Donjem Hrašćanu i Donjem Kraljevcu i nova stambena zona u Donjem Kraljevcu koja bi omogućila stotinjak novih gradilišta.

Sve te mjere imaju jedan cilj – da naši mještani imaju što bolji život u našim mjestima, ali isto tako da mladima omogućimo da ostanu i dođu živjeti u naša mjesta“, rekao je načelnik iz čestitku laureatima i zahvalu na doprinosu u razvoju zajednice.

Općina Donji Kraljevec perjanica je gospodarske snage i razvoja Međimurja, ali i Hrvatske, rekao je između ostalog župan Matija Posavec uz čestitku za Dan Općine. Na sjednici su dan općine čestitali i načelnik Općine Bale Edi Pastrovicchio i počasni građanin prof. dr. Mijo Bergovec. Svečanosti su se odazvali mnogi predstavnici političkog, gospodarskog, društvenog i vjerskog života.

Dodijeljena su i javna priznanja – Grb i Plaketa Općine Donji Kraljevec, a za postignute uspjehe nagrađeni su studenti i sportaši.

Grb Općine Donji Kraljevec postuhmno je dodiljen Marijanu Blažeki iz Donjega Kraljevca, vatrogasnom časniku 1. kase i zapovjedniku, a priznanje je preuzela sestra Jasminka Podvezanec. Grbom je nagrađen i Mladen Čonka iz Donjeg Pustakovca koji se na svečanosti i obratio u ime nagrađenih (video).

Plaketu Općine Donji Kraljevec primili su: USR Sport za sve Općine Donji Kraljevec za 20 godina aktivnog i zapaženog djelovanja u području sportskog i društvenog života; STK Hodošan za 20 godina aktivnog i zapaženog djelovanja u području sportskog života; Udruga mladih Palinovčan za 10 godina aktivnog i zapaženog djelovanja u području društvenog života; Irena Čevizović iz Donjeg Kraljevec,za doprinos u razvoju predškolskog odgoja, odgojiteljica u DV Ftiček i ravnateljica ustanove punih 20 godina; Đuro Novak iz Palinovca,za dugogodišnji rad na području vatrogastva, član DVD-a Palinovec; Bračni par Dragica i Josip Cvetko, članovi KUD-a Općine Donji Kraljevec, za dugogodišnji rad u području kulturno-umjetničkog života; Ljiljana Zelenić i Ruža Špirk iz Palinovca, članice Udruge žena Palinovec, za dugogodišnji rad u području društvenog života.

Nagrađeni su učenici: Nikola Kovač (OŠ Hodošan), Gabrijel Višnjić (OŠ Hodošan), Ivan Sabol (Graditeljska škola Čakovec), Ivana Pintarić (Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec), Rea Sabol (Glazbena škola Varaždin) i ekipa Građanakog odgoja OŠ Hodošan.

Nagrađeni sportaši su: Dorian Čavlek (Hodošan) za iznimna postignuća u atletici, Mia Sabol iz Palinovca za osvojeno 3. mjesto na prvenstvu Hrvatske u karateu, Mažoretkinje Općine Donji Kraljevec za postignute izvrsne rezultate u mažoret plesu, Twirling klub Općine Donji Kraljevec za postignute izvrsne rezultate u twirlingu, DVD Palinovec  ženska A ekipa za osvojeno 1. mjesto Kupa Hrvatske vatrogasne zajednice, DVD Palinovec muška A ekipa za osvojeno 2. mjesto Kupa Hrvatske vatrogasne zajednice.

Program je pjesmom upotpunimla udruga Pjesma iz Donjeg Kraljevca.

Sve fotogalerije bogatog programa obilježavanja dana Općine Donji Kraljevec 2024. pogledajte OVDJE

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.