Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

Stožer: Pogoršanje epidemiološke situacije ne preslikava se na bolnički sustav, smanjuju se liste čekanja

Konferencija za medije Stožer civilne zaštite Međimurske županije (20.1.2022.)

Konferencija za medije Stožer civilne zaštite Međimurske županije

U Međimurju još nije potvrđena omikron varijanta koronavirusa, visoka procijepljenost od 70 posto pridonosi činjenici da se pogoršanje epidemiološke situacije ne projicira na bolnički sustav, a nastava ostaje u školskim učionicama, rečeno je na konferenciji za medije Županijskog stožera civilne zaštite.

Epidemiološka situacija je na razini studenog prošle godine, a između četvrtog i petog vala nije bilo predaha, rekla je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Marina Payer-Pal. Dodala je da bismo uskoro, nastavi li se ovim tempom povećanje broja zaraženih, ogli imati oko tri tisuće oboljelih.

 Proteklog dana imamo 493 nova slučaja od 783 testiranih, što je preko 60 posto. Slična se situacija očekuje i sutra jer danas je obrađeno oko 800 uzoraka, dodala je dr. Payer-Pal. Dobra je vijest da u županijskom zavodu ne nedostaje PCR testova.

 

No, epidemiolozi ne stignu u istom danu kontaktirati sve pozitivne, stoga je voditeljica Epidemiološke službe dr. Višnja Smilović pozvala građane koji dobe pozitivan test da se pridržavaju svih uputa i mjera.

U našem je kraju do sad koronavirusom zaraženo 29.377 osoba, od kojih je 409 preminulo. Sada je ukupno 1916 oboljelih, od kojih je 38 na liječenju u Županijskoj bolnici Čakovec, a koja je zahvaljujući smanjenju hospitaliziranih, prilgođava se sutav pa je povećan broj operativnih zahvata i smanjuju se liste čekanja na drugim odjelima, rekao je ravnatelj dr. Igor Šegović.

Visoka procijepljenost

Preko 70 % stanovništva cijepljeno je barem jednom dozom, a 67,3 % je potpuno cijepljeno. Osim visoke procijepljenosti, ono što Međimursku županiju izdvaja je i visok udio procijepljenih osoba starijih od 65. Procijepljeno je više od 80% osoba starijih od 65 godina što im daje dodatnu sigurnost u zaštiti od koronavirusa pojavom novih sojeva, rekla je ravnateljica Zavoda.

Nastava i dalje u školama

Model provođenja nastave za sad se neće mijenjati i djeca učenici ostaju u školskim klupama. Ipak, resorna pročelnica Blaženka Novak pozvala je da odgojno obrazovni sustav bude u fokusu te da se odgode sve ostale aktivnosti.

O aktualnoj epidemiološkoj situaciji govorili su načelnik Stožera Josip Grivec i župan Matija Posavec. Naglasili su važnost nesmetanog rada zdravstvenog sustava te pozvali građane na cijepljenje i da se pridržavaju mjera.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.