STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Stota obljetnica rođenja Ive Robića

Stota je obljetnica rođenja Ive Robića, hrvatskog pjevača i skladatelja, jednog od najvećih imena hrvatske glazbe i pop kulture druge polovice 20. stoljeća.

Ivo Robić rođen je 28. siječnja 1923. u Garešnici – preminuo je u Rijeci 9. ožujka 2000. Jedan je od najvećih i najpoznatijih izvođača u povijesti hrvatske glazbe, a osim što je obilježio razvoj zabavne glazbe, mnogi se slažu da je njezin utemeljitelj. Najuspješniji i najustrajniji interpret šlagera, doajen glazbenih festivala, glazbenik koji je napravio veliku međunarodnu karijeru i svjetski postao poznat kao “Mister Morgen”.

Svoju je pjevačku karijeru počeo davne 1943. osvajajući naraštaje ljubitelja zabavne glazbe svojim zvonkim i toplim baritonom. Lansirao je brojne šlagere poput “Tiho plove moje čežnje”, “Samo jednom se ljubi”, “Ta tvoja ruka mala” i mnoge druge. U svojoj gotovo polustoljetnoj karijeri objavio je zavidan broj domaćih i inozemnih albuma i singl-ploča.

U svojoj gotovo polustoljetnoj karijeri objavio je zavidan broj domaćih i inozemnih albuma i singl-ploča. Snimao je za velike svjetske i domaće diskografske kuće. Zabilježena je jedna “crtica” iz vremena kad je Robić snimao za Polydor. Tada je postojao žiri koji je odlučivao hoće li neka pjesma uspjeti na njemačkom tržištu. I zaključili su da će to biti pjesma “Ay, ay, Paloma” no kada su je snimili na B-stranu te male singlice nisu imali što staviti, pa su iskoristili jednu staru njemačku pjesmu koja se zvala “Morgen”. I najedanput, u eteru je “Morgen” nevjerojatno uspio, Robić je postao “Mr. Morgen”, a pjesma se svirala od Tokija do Moskve.

Ploču s pjesmom Morgen prodao je u više od milijun primjeraka. Do danas je to ostao najveći komercijalni uspjeh koji je neki naš glazbenik postigao, ističu iz Hrvatske glazbene unija čiji je Ivo Robić počasni predsjednik.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.