Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Stota obljetnica rođenja Ive Robića

Stota je obljetnica rođenja Ive Robića, hrvatskog pjevača i skladatelja, jednog od najvećih imena hrvatske glazbe i pop kulture druge polovice 20. stoljeća.

Ivo Robić rođen je 28. siječnja 1923. u Garešnici – preminuo je u Rijeci 9. ožujka 2000. Jedan je od najvećih i najpoznatijih izvođača u povijesti hrvatske glazbe, a osim što je obilježio razvoj zabavne glazbe, mnogi se slažu da je njezin utemeljitelj. Najuspješniji i najustrajniji interpret šlagera, doajen glazbenih festivala, glazbenik koji je napravio veliku međunarodnu karijeru i svjetski postao poznat kao “Mister Morgen”.

Svoju je pjevačku karijeru počeo davne 1943. osvajajući naraštaje ljubitelja zabavne glazbe svojim zvonkim i toplim baritonom. Lansirao je brojne šlagere poput “Tiho plove moje čežnje”, “Samo jednom se ljubi”, “Ta tvoja ruka mala” i mnoge druge. U svojoj gotovo polustoljetnoj karijeri objavio je zavidan broj domaćih i inozemnih albuma i singl-ploča.

U svojoj gotovo polustoljetnoj karijeri objavio je zavidan broj domaćih i inozemnih albuma i singl-ploča. Snimao je za velike svjetske i domaće diskografske kuće. Zabilježena je jedna “crtica” iz vremena kad je Robić snimao za Polydor. Tada je postojao žiri koji je odlučivao hoće li neka pjesma uspjeti na njemačkom tržištu. I zaključili su da će to biti pjesma “Ay, ay, Paloma” no kada su je snimili na B-stranu te male singlice nisu imali što staviti, pa su iskoristili jednu staru njemačku pjesmu koja se zvala “Morgen”. I najedanput, u eteru je “Morgen” nevjerojatno uspio, Robić je postao “Mr. Morgen”, a pjesma se svirala od Tokija do Moskve.

Ploču s pjesmom Morgen prodao je u više od milijun primjeraka. Do danas je to ostao najveći komercijalni uspjeh koji je neki naš glazbenik postigao, ističu iz Hrvatske glazbene unija čiji je Ivo Robić počasni predsjednik.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.