STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Što učiniti ako ste pozitivni na koronu ili bliski kontakt?

U ovo fazi pandemije ključno je da sami znamo prepoznati znakove bolesti te što učini dalje, odnosno kako postupiti, piše u priopćenju Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Ako osjetite neke od simptoma bolesti, potrebno je odmah se izolirati od ukučana te obavijestiti svoje kontakte koji također moraju ostati u samoizolaciji.

Zdravstveni radnici i epidemiološka struka građanima upućuje jasne poruke:

  • Ako šmrcate, grebe vas u grlu ili imate grlobolju, kašljete ili imate čak samo i blago povišenu temperaturu, imate bolove u mišićima ili simptome nalik na gripu liječite se kod kuće, a potrebno bolovanje ćete riješiti tijekom narednih dana s liječnikom obiteljske medicine.
  • Odvojite se od ostalih članova obitelji, nipošto ne ulazite u vozila javnog prometa, nipošto ne odlazite na posao, djecu s tim znakovima bolesti ne šaljite u školu,  niti ne odlazite na skupove, kod prijatelja, u kafiće, teretane i slično.
  • U ovoj situaciji svatko tko ima simptome može se smatrati COVID-19 bolesnikom. Testiranje je potrebno samo u slučaju ako se ne zna epidemiološka povezanost, odnosno ako u obitelji, radnoj sredini ili okolini gdje se krećemo nema potvrđenog COVID-19 bolesnika.
  • U slučaju ako znamo da smo bili u kontaktu s osobom kod koje je potvrđena bolest, testiranje nije potrebno  već se dijagnoza postavlja na temelju kliničke slike.
  • Testiranje je uvijek potrebno za posebne kategorije (zaposlene u domovima za starije, zdravstvene radnike ili osobe koje boluju od teških bolesti koje narušavaju obrambeni odgovor organizma).
  • obavijestite svoje kontakte da ste oboljeli i da je potrebno da se izoliraju od svojih ukućana i radnih kolega kako ne bi dalje širili bolest u slučaju obolijevanja.
Možda Vas i to zanima

Comments are closed.