Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Stjepan Jimmy Stanić slavi 94. rođendan

Stjepan Jimmy Stanić / Foto: Studio M
Hrvatski glazbenik, gitarist, pjevač i kontrabasist Stjepan Jimmy Stanić danas slavi svoj 94. rođendan! Rođen je u Zagrebu 20. siječnja 1929. godine

Glazbom se počeo baviti u svojim dvadesetim godinama. Već desetljećima uživa status nenadmašnog vicmahera i originalnog zabavljača. Iako su se nastupi prorijedili, još uvijek puni dvorane.

Ovaj zagrebački glazbeni gastarbajter zavidne muzikalnosti i bogom danog glasa, svoju je karijeru, s jedne strane omeđenu evergrinima po mjeri njegova croonerskog melizma, najavio sa zahtjevnima Volim Pariz i Flamingo.

Debitantsku ploču Cowboy Jimmy snimio je slučajno kao član Vokalnog ansambla Nikice Kalogjere. Zahvaljujući nadimku Jimmy (a ne obrnuto!), dopao ga je taj pseudo C&W švicarsko-njemačkog podrijetla. Tako je svojim premijernim tvrdim singlom na 78 okretaja godinama, tih 50-ih, svakodnevno jahao radio valovima, usporedo s Robićem i njegovim Joeom (Hej, Joe) te s Plašljivim gaučom Vojina Popovića potvrđujući popularnost kaubojskog žanra.

Posebno mjesto u njegovoj diskografiji zauzimaju tri domaća evergreena: Zamagljen prozor (tema iz filma Pukotina raja), Prolazi sve i Jutro će promijeniti sve.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.