Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Stiže polarni val, DHMZ pooštrio upozorenja za hladnoću

polarni val_ilustracija
U Hrvatsku danas stiže prvi polarni hladni val ove zime. Državni hidrometeorološki zavod najavljuje umjerenu vjerojatnost za utjecaj hladnoće na zdravlje, a u gorskim predjelima, na području Karlovačke županije, Korduna i Banovine te na jugu zemlje i veliku.

Danas nas očekuju niske temperature, -10 u gorju, u većini unutrašnjosti temperatura će se kretati između -7 i -2. Na obali i otocima od -1 na sjevernom dijelu do 5 na jugu.

Na samom sjeveru zemlje, u Međimurskoj županiji, jutros nam je pao snijeg, a prvom dijelu dana u središnjim kopnenim predjelima moguća je i slaba kiša koja se smrzava u dodiru s podlogom, prognozira za danas DHMZ. Na kopnu vjetar slab, na istoku i umjeren sjeverni i sjeverozapadni.

Najviša dnevna temperatura od 0 do 5 te između 6 i 10 stupnjeva Celzijevih na moru.

DHMZ 14.1.2021. / Foto: screenshot
DHMZ 14.1.2021. / Foto: screenshot

Vrhunac hladnog vala u ponedjeljak, temperature do -18 stupnjeva

 Već od petka temperatura će se zadržavati cijeloga dana ispod nule u Gorskom kotaru i većem dijelu Like, a u subotu se cjelodnevni minusi očekuju i ponegdje u Slavoniji. Noću i ujutro u nizinama od -12 do -5, u gorju i do -18 stupnjeva. Minusi će biti najmanji u Podravini i Međimurju, no i tamo će biti podjednako hladno jer će osjećaj hladnoće pojačavati povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar, prenosi Index.hr.

Najhladniji dan u ovom ledenom nizu bit će ponedjeljak kada će se temperatura u gorju spustiti i do -18, oko Karlovca, na Kordunu i u dijelu Banovine i do -15, a na potresom pogođenom području do oko -11 °C.

Od utorka sve manje hladno.

DHMZ je objavio preporuke kako se ponašati za vijeme hladnog vala:

Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, ako to nije prijeko potrebno.

Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja direktnog udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolstima srca i dišnih puteva). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.

Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

U slučaju kiše koja se ledi u dodiru s tlom, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju.

Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.

Pomognite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.

Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.

U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici ) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporuča se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć i nazvati: Hitnu medicinsku službu – 194 ili Centar za žurne službe – 112, piše DHMZ.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.