Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

Skupština dala suglasnost za novi inveticijski ciklus i povećanje potpora studentima

11. sjednica Skupštine Međimurske županije, 02.03.2023.

Održana je 11. sjednica Skupštine Međimurske županije, prva u ovoj godini, a na dnevnom redu bile su 22 točke.

Najvećim dijelom radilo se o izvješćima županijskih i javnih ustanova te polugodišnjem izvješću o radu župana za drugu polovicu 2022. godinu. Od važnijih točaka izdvajaju se one vezane uz novi investicijski ciklus, istaknuli su na konferenciji za medije pred sjednicu župan Matija Posavec i predsjednik Skupštine Dragutin Glavina.

11. sjednica Skupštine Međimurske županije, 02.03.2023.
Župan Matija Posavec i predsjednik Skupštine MŽ
Dragutin Glavina, press konferencija pred sjednicu Skupštine

Skupština je otvorena aktualnim satom.

Vijećnici su otvorili nekoliko tema, među kojima, pitanje uređenja mreže pruga i državnih cesta (vijećnik Željko Pavlic), pitanje izrade županijskog Prostornog plana kao preduvjeta razvoja jedinica lokalne samouprave (vijećnik Ljubomir Kolarek) te sigurnosti u prometu zbog učestalih naleta vozila na divljač te nedostatka liječnika u primarnoj zdravstvenog zaštiti (vijećnica Andreja Marić).

Upozoreno je i na problem dijela stanovnika općine Orehovica – koja sada, po odluci resornog Ministarstva, pripada  u nadležnost  Zavoda za socijalni rad u Prelogu – iako su prometne veze u tom pravcu loše (vijećnica Nina Plaftak).

11. sjednica Skupštine Međimurske županije, 02.03.2023.
Skupština Međimurske županije, 11. sjednica / Foto: Studio M

Prva točka dnevnog reda 11. sjednice bilo je polugodišnje izvješće o radu župana Međimurske županije, za drugu polovicu 20222. godine. Prihvaćeno je jednoglasno i bez rasprave.

U izvješću su apostrofirani razvojni dosezi u najvažnijim područjima, što najbolje ilustriraju brojke: poduzetnicima i obrtnicima plasirano je ukupno 1.418.250 kuna potpora (s uračunatim potporama za financijske instrumente), dok su potpore za poljoprivrednu proizvodnju dosegnule 2.210.000 kuna, u turizam je plasirano 400.000 kuna, u područje obrazovanja ukupno 2.944.616 kn. Potpore dane sportskim udrugama te udrugama civilnog društva u ukupnom iznosu dosegnule su 2.611.497 kn itd.  Krajem prošle godine otvoren je i novi investicijski ciklus u zdravstvu.

Vijećnici Skupštine Međimurske županije jednoglasno su dali podršku velikom ulagačkom ciklusu, koji je predstavila pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, upravljanje projektima i investicije Anita Perešin.

Kako je navela, radi se o višemilijunskim projektima koji će rezultirati uređenjem preostale četiri zgrade na prostoru biše vojarne u Čakovcu, proširenjem i uređenjem zelenih površina na toj lokaciji te na prostoru bivšeg hipodroma u Čakovcu, kao i na Matulovom gruntu u Frkanovcu.

Suglasnost je dana za sklapanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz europskih fondova za projekte koji će građanima podići kvalitetu života raskošnom parkovnom  arhitekturom i nizom novih sadržaja u Centru znanja.

11. sjednica Skupštine Međimurske županije, 02.03.2023.
Skupština Međimurske županije, 11. sjednica / Foto: Studio M

Jednoglasno je donesena i odluka da se redovnim studentima dodijeli jednokratna pomoć od 100 eura uz besplatno, neograničeno putovanje vlakom diljem Hrvatske, potpore koje su na raspolaganju za više od 2.300 studenata. Time je paket mjera usmjerenih podršci studenata značajno povećan u odnosu na proteklo razdoblje.

Donesene su odluke o načinima financiranja decentraliziranih funkcija u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama u vlasništvu Međimurske županije kao i o minimalnim financijskim standardima i kriterijima decentraliziranog financiranja Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec.

Vijećnici su potvrdili i prijedlog odluke kojom Međimurska županija Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike daje na korištenje zgrade bivšeg Doma zdravlja u Čakovcu. U njemu će djelovati novoformirani centar za pružanje usluga u zajednici.

11. sjednica Skupštine Međimurske županije, 02.03.2023.
Skupština Međimurske županije, 11. sjednica / Foto: Studio M

Uz usklađivanje visine turističke pristojbe s aktualnim pravilnikom, prihvaćen je prijedlog da Međimurska županija izađe iz Pannon europske grupacije jer, kako je pojasnio zamjenik župana Josip Grivec, grupacija nije ostvarila uspjehe na natječajima.

U očekivanju smo natječaja za obnovu naših škola te smo pripremili projektnu dokumentaciju za 12 osnovnih i tri srednje škole, za energetsku obnovu prijavili smo 17 javnih zgrada, a uz potpisivanje ugovora za ranije spomenute velike projekte vezane uz europska sredstva namijenjena ublažavanju posljedica klimatskih promjena, 19 vrtića će se dograđivati ili graditi, što je samo dio investicijskog ciklusa u ovoj godini“, rekao je župan Matija Posavec.

Sljedeća sjednica Skupštine Međimurske županije najavljena je za 13. travnja, na 30. obljetnicu konstituiranja prvog saziva.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.