Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Šest novih slučajeva korona virusa u Hrvatskoj, 39 uzoraka na testiranju

Šest oboljelih osoba koronavirusom potvrđeno je danas iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu. Broj zaraženih u Hrvatskoj popeo se na 25, no dobra vijest koju je potvrdilo Ravnateljstvo civilne zaštite jest da je iz klinike otpuštena i prva zdrava osoba.

Tri novooboljele osobe su bliski kontakti već oboljelih osoba iz Rijeke. Dvije osobe, koje su došle iz Austrije i Njemačke hospitalizirane su u Zagrebu, a jedna, koja je došla iz Italije, hospitalizirana je u Sisku. Dosad je ukupno testirano 483 uzorka i u ovom trenutku je još 39 uzoraka na testiranju. Pod zdravstveni nadzor do današnjeg dana stavljena je 5900 osoba iz područja zahvaćenih epidemijom koronavirusom, piše Ravnateljstvo. 

U Istarskoj županiji će na prijedlog epidemiološke struke, od sutra biti obustavljena nastava u svim obrazovnim ustanovama, zbog specifične epidemiološke situacije na tom području, odnosno veće fluktuacije osoba koje su bile u Italiji. U ostalim županijama se vrlo pažljivo prati epidemiološka situacija i traže procjene nadležnih epidemiologa te će se u skladu s tim donositi mjerodavne odluke.

Na snazi je preporuke o odgodi svih skupova i organiziranih okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 ljudi. Preporučuje se održavanje sportskih natjecanja bez gledatelja.

Također, proširen je broj zemalja iz kojih dolaze putnici, a nad kojima će se provoditi mjere samoizolacije. To su Kina, Južna Koreja, Hong Kong, Japan, Singapur, Malezija, Iran, Italija, Njemačka, Francuska, Švicarska, Španjolska, Austrija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nizozemska i Švedska.

Vozači u prekograničnom prometu koji ulaze u Hrvatsku, osim vozača u tranzitu, a dolaze iz područja koja su zahvaćena koronavirusom, temeljem rješenja sanitarne inspekcije bit će upućeni u samoizolaciju 14 dana.

U Hrvatskoj su u funkciji karantene u Zagrebu, Primorsko-goranskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Istarskoj županiji, u kojima je smještena 31 osoba.

Prema trenutnim podacima ECDC-a u svijetu je potvrđenih 126 380 slučaja. Do sada se oporavilo 66 568 osoba. Italija do danas bilježi 12 462 oboljelih (više za 2313 u odnosu na jučer) i umrlih 827 (više za 196 u odnosu na jučer). Francuska bilježi 2284 oboljela, Njemačka 1966 i Španjolska 2277. U ostalim zemljama koje su u našem bližem susjedstvu: Austrija 246, Slovenija 57, Mađarska 13, Srbija 18 i BiH 3.

Na građane se apelira da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa i preporuka. Na snazi su i dalje donesene mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa (SARS-CoV-2).

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.