Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Rumac na pobjedničkom postolju četvrte etape CRO Racea!

Josip Rumac, Foto: KL-Photo

Josip Rumac / Foto: KL-Photo

Nizozemac Olav Kooij, član momčadi Jumbo-Visma, pobjednik je četvrte etapa biciklističke utrke Cro Race koja se danas vozila od Zadra do Crikvenice u dužini od 197 kilometara. Na postolju je i hrvatski biciklist Josip Rumac, član talijanske momčadi Androni Giocattoli, koji je u cilj stigao kao treći!

Vodstvo u ukupnom redoslijedu preuzeo je Norvežanin Anders Skaarseth (Uno-X Pro Cycling Team).

Mladi Nizozemac je u završnim metrima etape pretekao drugoplasiranog Australca Kadena Grovesa (Team BikeExchange) i trećeg Hrvata Rumca.

Nakon pada koji se dogodio otprilike kilometar prije cilja, Rumac se našao u odličnoj poziciji, na čelu utrke s vrlo malo vozača za svojim leđima. Hrvatski vozač ipak nije uspio izdržati do kraja, već su ga u završnim metrima pretekli Kooij i Groves.

Za Kooija, koji se u Crikvenici potvrdio kao najbolji sprinter na ovogodišnjem CRO Raceu, ovo je druga etapna pobjeda. Slavio je i u srijedu u Otočcu. Do kraja su ostale još dvije etape pa ima priliku postati prvi biciklist koji će upisati tri pobjede na ovoj utrci.

Skaarseth je prilikom prvog prolaska ciljnom ravninom u Crikvenici osvojio tri sekunde bonifikacije i tako se po vremenu izjednačio s Belgijancem Milanom Mentenom (Bingoal Pauwels Sauces WB), pa je o nositelju crvene majice odlučivao plasman u etapi, a tu je bolji Norvežanin.

Vrlo brzo nakon starta etape formirala se skupina od sedam vozača, Poljaci Marceli Boguslawski (HRE Mazowsze Serce Polski) i Szymon Rekita (Voster ATS Team), Nijemac Tom Lindner (P&S Metalltechnik), Slovenac Žiga Horvat (Adria Mobil), Austrijanac Felix Ritzinger (WSA KTM Graz), Talijan Nicolò Buratti (Team Friuli) i Australac Felix James Meo (Team Vorarlberg). Prednost vodećeg sedmerca pred pelotonom narasla je na gotovo šest minuta da bi se na prvom usponu dana na Ćaćiće izdvojio Rekita koji je i osvojio brdski cilj ispred Lindnera i Ritzingera.

Solo-vožnja Rekite završila je 67 kilometara prije cilja kada ga je dostigao ostatak bijega. Kako se prednost u odnosu na peloton rapidno smanjivala, 50-ak kilometara prije cilja ona je iznosila manje od dvije i pol minute, uslijedili su novi napadi. Prvi je bio Lindner koji je stoga i osvojio prvi prolazni cilj u Senju, zatim mu se pridružio i Boguslawski koji je bio najbrži na drugom prolaznom cilju u Novom Vinodolskom, no svi bjegunci uhvaćeni su i prije prvog prolaska ciljnom ravninom u Crikvenici.

Tamo je važne bonus sekunde osvojio Skaarseth ispred sunarodnjaka i momčadskog kolege Torsteina Træena, dok je treći bio Nizozemac Mick van Dijke (Jumbo-Visma).

Tijekom završnog kruga oko Crikvenice vozači su pred sobom imali i drugi uspon dana na Dramalj kojim je prvi prošao Træen i tako povećao svoju prednost u borbi za zelenu majicu, koju će nositi i u petoj etapi. Bijelu majicu nosit će van Dijke.

Bicikliste su na startu četvrte etape ispratili ispred Ministarstva turizma i sporta Darko Vučić, načelnik Sektora za razvoj i natjecateljski sport koji ih je dočekao i na cilju, Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije, Marjana Marasović, direktorica Turističke zajednice Općine Starigrad, Katarina Miletić, pročelnica Ureda župana Zadarske županije te ostali predstavnici Grada Zadra i Zadarske županije. U Crikvenici su ih dočekali Damir Rukavina, gradonačelnik Grada Crikvenice, ispred Primorsko-goranske županije Mario Kužić, ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica, Marijana Biondić, direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice, Vlasta Mastrović, voditeljica projekata Turističke zajednice Kvarner te ostali predstavnici Grada Crikvenice.

Peta etapa utrke kreće u subotu 2. listopada iz Rapca u 10:30 sati, cilj joj je u Opatiji, a dolazak biciklista u Opatiju očekuje se između 14:13 i 14:39 sati.

Podsjetimo da je naš olimpijac dan ranije ostao na korak do postolja, no danas je iskoristio prednost domaćeg terena.  Još bolja je to najava za sutrašnju Kraljevsku etapu koja prolazi pored njegove kuće.

Raspored preostalih etapa utrke CRO Race:

2. listopada, 5. etapa: Rabac/Labin – Opatija (137,5 km)

3. listopada, 6. etapa: Samobor – Zagreb (156,5 km)

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.