STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Ravnatelj bolnice nakon tragedije: Ne radi se o dezinficijensu, nego o sredstvu koje se primjenjuje kod toalete pacijenata

U Županijskoj bolnici Čakovec jutros je počeo inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva i izvanredni unutarnji stručni nadzor Povjerenstva ŽBČ.

Podsjetimo, muškarac, kojem je izrečena mjera samoizolacije zbog kontakta s pozitivnom osobom na COVID–19 (62), u utorak je primljen u čakovečku bolnicu na hemodijalizu. No tamo je preminuo zbog “nedopuštenog sredstva”, navedeno je jučer u priopćenju iz Županijske bolnice Čakovec.

Posljednje informacije u poslijepodnevnim satima, dok je još trajao nadzor, ispred Ravnateljstva čakovečke bolnice novinarima su dali ravnatelj Bolnice dr. Tomislav Novinščak i predsjednik Povjerenstva za unutarnji nadzor dr. Živko Mišević.

– Radi se o iznimnom događaju u našoj Županijskoj bolnici koji, od kada sam ja ovdje, a mnogi moji kolege i dulje, ne pamtimo. Ja vas sve skupa uvjeravam da Županijska bolnica Čakovec radi izrazito kvalitetan posao i da pacijenti mogu biti sigurno i mirni. Milijune naših postupaka godišnje, intervencije, njege i skrbi, godinama se obavljaju maksimalno mogući kvalitetan način. – kazao je ravnatelj u uvodu.

– Medicina i zdravstvo poznaje situacije. Mene je cijeli događaj podsjetio na nesretan događaj prije 19 godina upravo u hemodijalizi u jednom našem centru izvrsnosti kada je bilo mnogo smrtnih ishoda zbog različitih kemikalija koje nisu bile na mjestu gdje su trebale biti – dodao je.

Predsjednik Povjerenstva za unutarnji nadzor Županijske bolnice Čakovec kratko je izvijestio da je Povjerenstvo održalo sastanak kojem su nazočili svi koji su sudjelovali u liječenju preminulog pacijenta. – Konstatirali smo sve okolnosti i definirali razinu odgovornosti i stručne greške koja je napravljena. – kazao je dr. Mišević.

A kako je došlo do kobne pogreške:

– Medicinsko sredstvo koje se koristi u toaleti i njezi primijenjeno je intravenskim putem u postupku u kojem nije trebalo. Bitno je jasno naglasiti razliku u hemodijalizi između dva postupka koji se odvijaju pri kraju, a to su odvajanje od hemodijalize i potom toaleta i njega mjesta aplikacije. – objašnjava Novinščak.

Odgovarajući da upit novinara, kazao da je s pacijentom radila jedna medicinska sestra te da je ona danas na bolovanju.

Od objave cijelog slučaja nagađalo se da je ‘nedozvoljeno sredstvo’ koje se koristilo bio dezinficijens, a što je ravnatelj demantirao.

– Sada je vrijeme korone i nekako smo svi fokusirani da topička i lokalna sredstva su dezinficijensi i slična medicinska sredstva. Međutim, ne radi se o dezinficijensu nego o medicinskom sredstvu koje se primjenjuje kod toalete pacijenata i sličnih postupaka. – zaključio je.

>> Policija smrtni slučaj okarakterizirala kao nesavjesno liječenje

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.