Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Radio kalendar | 4. veljače Svjetski je dan borbe protiv raka

Svjetski dan borbe protiv raka_ilustracija
Svjetski je dan borbe protiv raka! Svake se godine obilježava 4. veljače s ciljem da se upozori na potrebu smanjenja stope smrtnosti od tog glavnog uzročnika smrti u svijetu koji godišnje odnose oko osam milijuna života.

Stručnjaci procjenjuju da se značajan dio svih vrsta raka može spriječiti promjenom načina života – zdravom prehranom, fizičkom aktivnošću i prestankom pušenja, ali i provedbom nacionalnih programa ranog otkrivanja.

Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će smrt uzrokovana rakom dosegnuti brojku od 11 milijuna ljudi do 2030. godine te da će se većina  smrti dogoditi u zemljama u razvoju, koje su najmanje pripravne nositi se s ovim problemom.

I Hrvatska je jedna od tih zemalja. Javnozdravstvena vlast je prepoznala problem raka i poduzela značajne korake time što je pokrenula programe ranog otkrivanja raka dojke, raka debelog crijeva te program prevencije raka vrata maternice i cijepljenjem protiv HPV-a, ali za sada još uvijek u okviru povremenih akcija i pojedinih gradova.

Od 2019. do 2021. godine Svjetski se dan borbe protiv raka obilježava krilaticom „Ja jesam i hoću”, uz poruku da svatko osobno može učiniti mnogo kako bismo smanjili breme malignih bolesti u društvu.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.