Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Radio kalendar | 30 godina od prvog nastupa na Olimpijskim igrama pod hrvatskom zastavom

Foto: HOO /Albertville ZOI 1992.

Foto: HOO

Na svečanom otvaranju 16. Zimskih olimpijskih igara u Albertvilleu 1992. godine prvi puta vijorila se hrvatska trobojnica, a nosio ju je klizač Tomislav Čižmešija.
Bilo je to prvi put da se na nekom sportskom natjecanju pojavila državna zastava tek priznate Republike Hrvatske.

Događaj je još važniji zato što je Hrvatska primljena u olimpijsku obitelj puno prije nego u UN i samo 17 dana nakon što je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) (17. siječnja 1992. godine) privremeno priznao Hrvatski olimpijski odbor (HOO).

Tada je našu malu, ali po važnosti veliku hrvatsku olimpijsku delegaciju vodila šefica Misije Sanda Dubravčić Šimunjak, olimpijka s dva nastupa na ZOI (Lake Placid 1980. i Sarajevo 1984.) te jedina od hrvatskih sportaša koja je zapalila olimpijski plamen na otvaranju Igara (ZOI Sarajevo 1984.).

Članovi delegacije bili su umjetnički klizači Željka i Tomislav Čižmešija, alpski skijaš Vedran Pavlek, skijaški trkač Siniša Vukonić, treneri Ozren Müller, Mladen Mumelaš i Darko Štimac te liječnik Ivan Drinković.

Od tada do danas prošlo je 30 godina, a naši olimpijci nisu propustili niti jednu najveću zimsku smotru najboljih sportaša. Prije dva dana u Pekingu su otvorene 24. Zimske olimpijske igre, a hrvatski stjegonoše bili su skijašica Zrinka Ljutić i skijaški trkač Marko Skender.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.