STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Radio kalendar | 265. obljetnica rođenja Wolfganga Amadeusa Mozarta

Na današnji dan 1756. godine u Salzburgu je rođen Wolfgang Amadeus Mozart. Austrijski skladatelj, prema ocjeni mnogih, najgenijalniji skladatelj u povijesti glazbe.

Čudo od djeteta. Dječak koji je prije poznavao note nego slova, sa svega tri godine skladao je jednostavne pjesmice, a već sa sedam godina održavao je senzacionalne klavirske koncerte diljem Europe.

Iako je umro sa svega 35 godina, u dobi kada većina umjetnika tek dostiže stvaralačku zrelost, njegova je ostavština golema: 19 opera; stotinjak violinskih, klavirskih sonata, gudačkih kvarteta i kvinteta; 27 klavirskih koncerata; 8 violinskih koncerata; 49 simfonija … Desetak godina provedenih u Beču bile su mu najplodonosnije i najproduktivnije razdoblje. Iako mu je to bilo vrijeme ispunjeno brigama i neimaštinom, kakva nije bila rijetka za genije koji su bili ispred svog vremena, stvarao je s nevjerojatnom lakoćom. Da bi preživio, davao je poduke iz glasovira i skladao po narudžbi mecena.

Opera Otmica iz saraja 1782. postigla je golem uspjeh, ali mu nije donijela i novčani probitak. Opera Figarov pir osvojila je Europu, ali ne i konzervativni Beč. Tu je još i Cosi fan tutte (Takve su sve) iz 1790. godine. Lijepu predigru operi Don Giovanni napisao je za jedan dan, a cijelu operu za dva mjeseca.

Godine 1791. kada je već bio shrvan bolešću, skladao je svoja najveća djela – operu Čarobna frula i veličanstveni Requiem. Pošto je osjećao da mu se bliži kraj, narudžbu nekog plemića za requiem (misu za mrtvaca) shvatio je kao da piše samome sebi. Do smrti napisao je samo prvi stavak. Ostale je dovršio njegov najbolji učenik Franz Xaver Süßmayr.

Umro je u Beču 5. prosinca 1791., a budući da je vladala epidemija kolere, žurno je sahranjen u masovnoj grobnici izvan prijestolnice.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.