STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Radio kalendar | 23. siječnja 1832. obljetnica rođenja Édouarda Maneta

Foto: ilustracija
Povijest današnjeg dana povezuje nas s dvojicom slikarskih velikana.
23. siječnja 1832. u Parizu je rođen Édouard Manet, francuski slikar i grafičar.  Istog dana u Torre Galaetau 1989. godine preminuo je Salvador Dalí, španjolski slikar, pisac, dizajner i autor filmova.

Édouard Manet, realist i impresionist, jedan od prvih osoba moderne umjetnosti. Njegovi su roditelji sanjali o tome da će postati pravnik, no on je slijedio svoje snove. Proslavio se slikama Olimpija i Doručak u travi, koje su nakon prvog izlaganja u javnosti početkom druge polovice 19. stoljeća svojim temama i kompozicijom izazvale kulturni skandal. Kasnije je pao pod utjecaj impresionista pa je najveću pozornost pridavao svjetlosnim i atmosferskim efektima i slika bojama spektra ono što mu je pred očima. Umro je u Pariz, 30. travnja 1883. godine.

Salvador Dalí, punog imena Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, Markiz od Pubola (r. Figueras 11.5.1904.) zapamčen je po svojim snažnim i bizarnim slikam te kao jedan od najpoznatijih predstavnika nadrealizma u slikarstvu. Najpoznatija mu je slika Postojanost pamćenja (Mekani satovi), a korištena je u mnogim igranim i animiranim filmovima.

Bavio se i fotografijom, dizajnom, književnošći i snimanjm filmova.

Surađivao je i s Waltom Disneyjem na, za Oscara nominiranom animiranom filmu, pod nazivom Destino, koji je dovršen i izdan tek 2003.

Surađivao je sa slavnim Alfredom Hitchcockom na filmu Začarana iz 1945. za koji je napravio slavnu scenu sna, a s redateljem Luisom Buñuelom surađivao je (scenarij i gluma) na avangardnim filmovima Andaluzijski pas i Zlatno doba.

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.