Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

Radio kalendar | 22. veljače 1483. otisnuta je prva hrvatska knjiga

Glagoljica / Foto: ilustracija / screenshot

Foto: NSB

Nakon otkrića tiska, na današnji dan 1483. godine otisnuta je prva hrvatska knjiga, glagoljični Misao po zakonu rimskoga dvora. Bio je i prva južnoslavenska tiskana knjiga uopće.
Dovršen je bez oznake tiskara i mjesta tiskanja, a označio je početak revolucije u nacionalnoj književnoj kulturi.

Do pojave tiska knjige su se pisale rukom pa je tako svaka ujedno bila i unikat. Postojala je u jednom jedinom primjerku. Bilo je tek nekoliko iznimaka u pisarnicama velikih samostana kak bi nastalo više primjeraka iste knjige, ali ni tada broj nije bio velik, navodi Hrvatska katolička mreža.

Za drugo se izdanje rimskog misalaa Editio princeps pouzdano zna da je tiskano u Senju 1494. godine u izdanju Blaža Baromića i Silvestra Bedričića.

Hrvatski glagoljski prvotisak čuva se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a nalazi se i u digitalnom obliku koji možete pogledati na linku. 

Ujedno, današnji dan obilježava se i kao Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.