STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Radio kalendar | 22. siječnja blagdan svetog Vinka ili Vincekovo

Sveti Vinko je najpoznatiji mučenik Španjolske, ali i zaštitnik Portugala, Lisabona, Valencije, Zaragoze, Vicenze i mnogih gradova i krajeva diljem svijeta.

Uz svetog Stjepana, prvog đakona i mučenika, svetog Lovru, rimskog đakona i mučenika, Crkva na osobit način štuje i trećeg đakona svetog Vinka. I on je bio žrtva krvavog Dioklecijanova progonstva.

Ime dolazi od latinske riječi ‘vinco, vincere’ – pobijediti te ponajprije znači ‘pobjedonosan’, ‘onaj koji pobjeđuje’, odnosno ‘onaj koji je određen pobjeđivati’. Sveti Vinko je odbio ponuđeno zatajenje Isusa Krista, iako je svoju krv prolio i umro za Isusa, danas ga slavimo kao pobjednika”.

Sveti Vinko zaštitnik je vinogradara!

Mnogi smatraju da je upravo na Vincekovo, odnosno 22. siječnja početak godišnjeg vegetativnog ciklusa vinove loze – sokovi će, znači, ubrzo poteći trsom. Proizvodnja grožđa, a time i vina jedna je od najvažnijih poljoprivrednih proizvodnji u Međimuraca. Obično si tog dana vinogradari zažele sretnu novu vinogradarsku godinu!

Vinogradari će na Vinkovo krenuti u gorice, bez obzira na vremenske prilike ili neprilike, i prigodnim ceremonijalom zaželjeti da ovogodišnja berba bude uspješna. Na trsove ovjesi kobasice, kako bi i grožđe bilo tako lijepo i zdravo, zalije trs starim vinom i pritom moli. Običaji su razni, no kaže se i da na Vincekovo nije ni dobro ni lijepo biti sam ‘pri kleti’. Ako je više pajdaša, red je da svaki za uspomenu dobije po jednu grančicu trsa.

No, nažalost, na Vincekovo i ove godine izostaju veća tradicionalna okupljanja, manifestacije, proslave …

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.