Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search

Radio kalendar | 1903. Stradavanje ‘hrvatskog Titanica’ i cjelokupne posade

parobrod_ilustracija_Pixabay
Današnji dan veže nas uz obljetnicu brodoloma parobroda Daksa, u vlasništvu Dubrovačke parobrodske plovidbe, i njegove cjelokupne posade 1930. godine.
Tragedija Dakse bila je prva i najveća pomorska nesreća u povijesti hrvatskog parobrodarstva.

Daksa je bio teretni parobrod nosivosti 7.500 tona i dug oko 112 metara. Na putu iz Tunisa u Rotterdam, neposredno pred Biskajem u Atlantiku, upao je u silovitu oluju čiji je vjetar puhao čak 120 čvorova. Dva dana prije pronalaska Daksinih ostataka telegrafist Anđelko Seidl poslao je poziv za pomoć.

“S.O.S. Veliki je val probio pokrov na skladištu koje se počelo puniti vodom”.

Nedugo poslije obalne su postaje zabilježile poruku kako “više nema pogibelji”, a zatim se ponovno začuo očajan vapaj za spas iz voda na domak rtu Finisterre. Od tada je nepoznata sudbina Dakse i njezinih 38 članova posade koje je progutao razbješnjeli ocean.

Što se događalo između pojedinih brzojava i poslije kad je telegraf umuknuo, neispričana je ljudska drama kakve često prate pomorce na olujnom moru.

Dva dana kasnije valovi su na portugalsku obalu, između gradića Viano do Castelo i Castelo do Neira, izbacili ostatke nesretnog broda i pojase za spašavanje s njegovim imenom. Doplutao je i mali čamac s natpisom Dubrovnik.

Daksa je nazvana “hrvatskim Titanicom”, iako je katastrofa bila mnogo manjih razmjera, no upravo zbog svoga misterioznog nestanka.

Iz Radio kalendara još izdvajamo da danas imendane slave: Toma, Tomislav i Leonid!

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.