STUDIO M
Tvornica dobre glazbe

Radio kalendar | 1903. Stradavanje ‘hrvatskog Titanica’ i cjelokupne posade

Foto: Ilustracija/Pixabay
Današnji dan veže nas uz obljetnicu brodoloma parobroda Daksa, u vlasništvu Dubrovačke parobrodske plovidbe, i njegove cjelokupne posade 1930. godine.
Tragedija Dakse bila je prva i najveća pomorska nesreća u povijesti hrvatskog parobrodarstva.

Daksa je bio teretni parobrod nosivosti 7.500 tona i dug oko 112 metara. Na putu iz Tunisa u Rotterdam, neposredno pred Biskajem u Atlantiku, upao je u silovitu oluju čiji je vjetar puhao čak 120 čvorova. Dva dana prije pronalaska Daksinih ostataka telegrafist Anđelko Seidl poslao je poziv za pomoć.

“S.O.S. Veliki je val probio pokrov na skladištu koje se počelo puniti vodom”.

Nedugo poslije obalne su postaje zabilježile poruku kako “više nema pogibelji”, a zatim se ponovno začuo očajan vapaj za spas iz voda na domak rtu Finisterre. Od tada je nepoznata sudbina Dakse i njezinih 38 članova posade koje je progutao razbješnjeli ocean.

Što se događalo između pojedinih brzojava i poslije kad je telegraf umuknuo, neispričana je ljudska drama kakve često prate pomorce na olujnom moru.

Dva dana kasnije valovi su na portugalsku obalu, između gradića Viano do Castelo i Castelo do Neira, izbacili ostatke nesretnog broda i pojase za spašavanje s njegovim imenom. Doplutao je i mali čamac s natpisom Dubrovnik.

Daksa je nazvana “hrvatskim Titanicom”, iako je katastrofa bila mnogo manjih razmjera, no upravo zbog svoga misterioznog nestanka.

Iz Radio kalendara još izdvajamo da danas imendane slave: Toma, Tomislav i Leonid!

Možda Vas i to zanima

Comments are closed.